Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

Fysiek geweld

Jonge sport Floorball kan imago in Nederland nog bepalen

- Stoer, sportief en fysiek, maar zonder geweld! -

Steeds vaker hoor je in de media verhalen over fysieke agressie op en rondom sportwedstrijden. Floorball is een sport waar dit gelukkig niet of nauwelijks (nog) voorkomt. Dat moet natuurlijk zo blijven en daarom dit schrijven over fysiek geweld en het imago van floorball wat wij in Nederland met z'n allen nog kunnen bepalen.

Fysiek geweld is bedoeld om iemand aan te vallen en te verwonden. Hierbij kun je denken aan vuistslagen, slaan, knijpen, buiten, duwen, stompen, trappen, schoppen, spugen en ga zo maar door. De reden waardoor iemand geweld gebruikt is vaak uit frustratie, iets lukt niet, een andere speler is net iets beter of een scheidsrechter maakt in zijn ogen niet de goede beslising. Als een speler zijn frustratie geen plek kan geven in zijn gemoedstoestand uit dit zich in verbaal geweld of juist in fysiek geweld. Een speler denkt vaak dan nog niet aan de gevolgen, voor zichzelf maar ook voor zijn team. Het team wordt benadeeld doordat het met een speler minder moet spelen, er komt meer frustratie binnen het team en mensen spelen de wedstrijd met minder plezier. Ook voor de sporter zijn er gevolgen, hij wordt geschorst en mag een tijdje zijn sport niet beoefenen. Binnen onze sport, waar fysiek contact mogelijk is, is de kans op deze vorm van agressie aanzienlijk aanwezig, maar wij mogen van geluk spreken dat dit geweld nog nauwelijks voorkomt.

Het Mulier Instituut heeft in 2012 een rapport gepresenteerd (“Minder klappen, meer applaus”) over fysiek geweld. Daarin concludeert het Mulier Instituut dat “de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat de agressie in de samenleving de laatste jaren toeneemt. De media worden een belangrijke rol toegedicht bij de beeldvorming over agressie in het algemeen. De helft van de Nederlanders meent dat sport een goede manier is om agressie kwijt te raken.” Student psychologie Sander Roosen vult het onderzoek aan en ziet ook een opkomst van geweld door videogames en televisie. “Er is een steeds grotere ontwikkeling in de culturele verheerlijking van geweld. Dat uit zich bijvoorbeeld in een toename aan gewelddadigheid op de televisie maar ook populaire video games van tegenwoordig zitten vol geweld. Bewezen is dat geweld op tv en in video games mensen gewelddadiger en agressiever maakt. Deze opgevoerde agressie kan zich op allerlei terreinen uiten. Bijvoorbeeld op het sportveld.” Uit het onderzoek van het Mulier Instituut blijk verder dat “drie kwart van de bevolking vindt dat sport een goede manier is om kinderen te leren omgaan met frustraties en verlies en twee derde geeft aan dat de jeugd de normen en waarden onvoldoende respecteert”. De komende jaren zal dus de verwachting zijn dat steeds meer agressie zal plaatsvinden tijdens en rondom sportwedstrijden, echter wordt sport ook gezien als middel om mensen te leren omgaan met frustraties en verlies. Het project “Samen naar een veiliger sportklimaat” is zo`n project om de verenigingen te ondersteunen om de frustraties binnen de beperkingen te houden en iedereen met plezier te laten sporten.

Hoe kan fysiek geweld voorkomen worden?

Belangrijk is dat teams zelf afspraken maken rondom thema's zoals geweld en het omgang met elkaar. Hierbij moeten ouders en verzorgers ingelicht worden over gemaakte afspraken en ook hen vragen zich hier aan te houden. Trainers, coaches en begeleiders moeten vooral inzien dat zij een voorbeeldfunctie hebben en dat zij de uitdrager moeten zijn in deze afspraken. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen die verbonden is met het team, vereniging of sport goed nadenkt wat goed gedrag is binnen, maar ook buiten de vereniging. Wat willen we uitdragen?

Imago

Veel sporten hebben door de jaren heen een eigen imago gekregen. Zo heeft volleybal een imago van eerlijke, gezellige, plezierige, sportieve, veilige en sociaal stimulerende sport. Korfbal wordt vooral omschreven als een veilige sportomgeving, een familiesport en gezellig. In beide sporten is het niet mogelijk om fysiek contact te hebben en deze sporten worden daarom vooral als veilig omschreven. Sporten als ijshockey en rugby zijn juist fysieke contactsporten. Deze sporten worden daardoor minder (of zelfs niet) geassocieerd met aspecten als, familiesport, veilig, plezier en gezellig. De associatie ligt vooral op fysiek harde sport, doorzettingsvermogen en eerlijk.

IJshockey heeft natuurlijk veel weg van floorball. Floorball is een sport waarin contact niet geschuwd wordt en waarin doorzettingsvermogen van belang is. Floorball is echter een sport waarin het imago nog door een hele grote groep bepaald kan worden omdat de sport relatief jong is. Floorball is naast een fysieke ook een veilige sport waarin kinderen en volwassen met plezier en gezelligheid actief en fanatiek kunnen zijn.

Het is aan ons, bond, verenigingen en sporters van belang om met de groei van de sport vooral ons imago sterk naar voren te laten komen en te laten zien dat je ook in sport waar fysiek contact mogelijk is in een veilige omgeving met plezier kan sporten, waar er voor geweld geen plek is.

Help jij mee om floorball een stoer en sportief imago te geven?

Wil je meer informatie kun je contact opnemen met Robbert Weideveld (robbert@NeFUB.nl). 
ScheidsenJoostenBart
WKdames2007Supporters
WKdames2010warmlopen

 


© Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl