Anti-doping

Doping is een onderwerp waar we in floorballand niet veel mee bezig zijn. Floorball is één van de schoonste sporten ter wereld en dat houden we natuurlijk graag zo. Daarom is het wel belangrijk om, ook als kleine en schone sport, bewust te zijn van de risico’s. In de meeste gevallen waarin een sporter betrapt wordt is namelijk sprake van onbewust dopinggebruik. Bijvoorbeeld door het gebruik van verboden medicijnen of vervuilde supplementen.

Op haar website heeft de Dopingautoriteit een overzicht met ‘Wat mag ik gebruiken?’ geplaatst en tips die je kan lezen om het risico op een onbewuste dopingovertreding te klein mogelijk te maken.

Dopingwaaier

Wil je weten of medicijnen, voedingssupplementen of vitamines op de lijst van verboden middelen staan? De Dopingwaaier kan daar heel makkelijk bij helpen. Met behulp van de app kunnen sporters bijvoorbeeld hun medicijnen controleren en hun voedingssupplementen checken.

Nationaal Dopingreglement

Binnen de NeFUB is het Nationaal Dopingreglement van kracht. Naast het dopingreglement zijn ook de bijbehorende documenten van belang: de WADA dopinglijst, de dopingcontrole-bijlage en de dispensatiebijlage. Hieronder nog twee handige links: Verbodenstoffenlijst 2024 en Toegestane geneesmiddelen 2024

Deze documenten kan je altijd terugvinden op deze website, onder het kopje ‘dopingreglement’ op de pagina downloads.

Wanneer word ik gecontroleerd?

Spelers van het Nationaal Damesteam, Nationaal Herenteam en Nationaal Herenteam U19 hebben de kans om tijdens NT-trainingen en wedstrijden gecontroleerd te worden. Ook bij eredivisiewedstrijden kan een controleur op de stoep staan. Controles worden nooit vooraf aangekondigd. Spelers die hier nooit mee te maken hebben gehad kunnen in de Dopingwaaier app de dopingcontroleprocedure bekijken.

Meer informatie, bijvoorbeeld over de Dopingwaaier app en alle procedures, is te vinden op de website van de Dopingautoriteit.