Wat is floorball?

Floorball is een van de snelste sporten van Nederland. Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels, een bank vol wisselspelers en je hebt floorball: de snelste teamsport ter wereld. Het lijkt op ijshockey, maar dan in de zaal – kijk zelf:

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. In Nederland spreken we van Floorball. Hoewel veel floorballregels van ijshockey komen, speel je floorball in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks en een zachte plastic ‘gaten’-bal. Floorball heeft maar weinig regels. Daardoor kan iedereen al meteen een aardig partijtje meespelen.

Floorball komt oorspronkelijk uit Zweden, maar is nu hard bezig heel Europa te veroveren. In Zweden, Finland, Tsjechië en Zwitserland staat floorball inmiddels in de top 10 van populairste sporten. In Nederland spelen nu meer dan 1200 mensen floorball.

Een floorball team bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. Floorball speel je met herenteams, damesteams, maar soms ook gemengd. Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continu mogen doorwisselen. Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven. Uniek is vooral ook de keeper: die zit op zijn knieën en heeft geen stick. Zo kan hij het doel goed afschermen en gemakkelijker de bal vangen. In tegenstelling tot de veldspelers draagt de keeper beschermende kleding en een helm.

Floorball kent verschillende varianten:

  • Grootveld: Een team bestaat uit vijf heren of dames en een keeper. Het veld is even groot als een zaalvoetbalveld.
  • Kleinveld met keeper (ook wel Zwitserse variant genoemd): Een team bestaat uit drie heren of dames en een keeper. Een veld is ongeveer de helft kleiner, de regels zijn vrijwel gelijk aan grootveld.
  • Kleinveld zonder keeper: Een team bestaat uit vier veldspelers: (dames, heren of gemengd), zonder keeper. Het veld is ongeveer de helft kleiner en de regels zijn enigzins aangepast.

De meeste clubs spelen floorball in een sporthal. Kleinveld kan je ook prima in een gymzaal spelen en is dus een ideale variant voor nieuwe verenigingen, jeugd of gewoon een leuk potje tussendoor.

Vooral op scholen groeit floorball enorm. Bij het grote toernooi Olympic Moves is floorball al jaren een van de grootste sporten. Ook het sportprogramma Zappsport is al twee keer langskomen. Hieronder de laatste uitzending:

Wil je meer informatie? Kijk dan verder bij clubs bij jou in de buurt of neem contact met ons op.

Ten slotte: een beeld krijgen van de beste floorballers van de wereld? Dan is onderstaande video perfect voor jou: