Geschiedenis

Floorball is een relatief jonge sport. Niet vreemd, omdat de sport gespeeld wordt met kunststof sticks en ballen. Floorball is ontstaan uit verschillende andere sporten zoals floorhockey, bandy en ijshockey.

1958

De voorloper van floorball is floorhockey. Floorhockey is vermoedelijk eind jaren 50 ontstaan in de Verenigde staten, als trainingsvorm voor ijshockeyspelers. Daarbij werd gespeeld met plastic sticks en een puck of bal van het merk ‘Cosom’. Voor zover bekend werden de eerste plastic sticks in 1958 geproduceerd. Floorhockey is een ‘vriendelijke’ (lees contactloze) variant van ijshockey, zonder ijs en vooral ook geschikt voor jeugd en recreanten. Ook heden ten dage wordt in de Verenigde Staten en Canada nog veel floorhockey gespeeld.

1969

Op een dag kocht de broer van Carl-Åke Ahlqvist (de latere oprichter van het merk Unihoc) een pakket floorhockey sticks bij een sportwinkel van Eilerssport in Amsterdam. Hij verzond dit pakket naar zijn broer in Zweden die destijds actief was als handbaltrainer. Ahlqvist ging met zijn handbalspelers met de sticks aan de slag. Ze gebruikten daarbij handbaldoelen.

Het spel bleek aan te slaan en Ahlqvist bestelde meer sticks in de Verenigde Staten. Het spel verspreidde zich onder scholen en clubs. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig stokte de aanvoer van sticks uit Amerika. Ahlqvist ging daarop eigen sticks produceren en zo ontstond het bedrijf Unihoc en kwam floorball in Zweden terecht.

De eerste jaren kende floorball nog vele vormen en namen, al was de kleinveldvariant, met 4 veldspelers, kleine doelen en zonder keeper duidelijk dominant. De sport had namen als plasticbandy, softbandy, floorbandy, mujbandy, innebandy en floorhockey. Ahlqvist kwam met de naam unihockey, waarbij de ‘uni’ staat voor universeel.

1979

Het grootveld floorball zoals we dat nu kennen, met 5 veldspelers, grote doelen en een keeper, werd in 1979 bedacht door Crister Gustafsson. Hij was ook de oprichter van de eerste bekende floorball club: Sala IBK. De sport kreeg nu ook een vaste naam in Zweden: Innebandy.

1981

Op 7 november wordt de Zweedse floorball Bond (Svenska Innebandyförbundet) opgericht. Een logisch vervolg op de enorm stijgende populariteit van floorball in Zweden. In de rest van de wereld is het dan nog stil.

1982

Het International Mass Sport Tournament in Enschede, een multi sport toernooi voor studenten, is voor zover wij weten het eerste toernooi in Nederland waar floorball een van de vaste onderdelen was. Op het Mass toernooi waren ook altijd Zweedse teams aanwezig, die steevast dozen met sticks meenamen en uitdeelden.

Pikant detail is dat de floorball verenigingen in Braunschweig en Clausthal (nog later medeoprichters van de Duitse floorball Bond) tijdens het Mass toernooi kennismaakten met floorball. In Duitsland werd de sport echter veel sneller opgepikt, waardoor de Duitse bond uiteindelijk ook jaren eerder is opgericht dan de Nederlandse bond.

1983

Oprichting van DBV de Stretchers, weliswaar geen floorballvereniging, maar wel de eerste vereniging die floorball (dat toen nog ‘stockey’ werd genoemd) structureel als activiteit op het trainingsprogramma had staan.

1986

Oprichting van de International Floorball Federation (IFF) door Finland, Zweden en Zwitserland

1989

Eerste International Student Stockey Tournament, het eerste floorball toernooi op Nederlandse bodem, georganiseerd door de eerder genoemde vereniging DBV de Stretchers.

1993

Oprichting van de Randstad Stockey Club, de eerste floorball vereniging in Nederland.

1994

De IFF organiseert de eerste Europese kampioenschappen voor heren, gewonnen door Zweden.

1995

De IFF organiseert de eerste Europese kampioenschappen voor dames, gewonnen door Finland.

1996

De IFF organiseert de eerste wereldkampioenschappen voor heren, gewonnen door Zweden.

1997

De IFF organiseert de eerste wereldkampioenschap voor dames, gewonnen door Zweden.

De Stichting Unihockey Nederland wordt opgericht. Dankzij de oprichting van de stichting krijgt de unihockey sport in Nederland een enorme boost en een eenduidige naam.

1998

In dit jaar worden de verenigingen UC Face Off en GUV Quick Feet opgericht.

Eind 1998 worden de fundamenten gelegd voor de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond door de verenigingen Absolut Lagom, Randstad Unihockey Klub, UC Face Off en UFC Sticky Fingers Utrecht.

1999

6 oktober 1999 is de officiële oprichtingsdatum van de NeFUB. Het eerste jaar kende een vliegende start met de eerste Nederlandse Unihockey Competitie. In dit eerste jaar werd gespeeld in de categorie kleinveld mixed. Er deden in totaal 10 teams mee. GUV Quick Feet wordt de allereerste Nederlands Kampioen mixed. In 1999 sluit Nederland zich ook aan bij de IFF en de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS).

2000

De mixed competitie wordt uitgebreid met een kleinveld herencompetitie. HSK wint deze eerste competitie en is vervolgens het eerste Nederlandse clubteam dat meedoet aan de Europacup kwalificatie.

2001

De NeFUB organiseert voor het eerst een heren grootveld competitie, met 5 deelnemende teams. HSK wordt de eerste Nederlandse kampioen grootveld heren.

Het Nederlands Herenteam wordt opgericht. Het team gaat zich voorbereiden op de WK 2002 in Helsinki.

In november organiseert de IFF voor het eerst een WK voor jongens onder 19 in Duitsland. Nederland doet nog niet mee.

2002

De allereerste Nederlandse WK deelname. Het Nederlands Herenteam komt uit in de B divisie van het WK 2002 te Helsinki en wordt 19e (11e in de B divisie)

In de zomer 2002 wordt ook het Nederlands Damesteam opgericht. Dit team moet zich gaan voorbereiden voor de WK 2003 in Bern, maar al snel blijkt dat eerst Italië moet worden verslagen in een kwalificatiewedstrijd.

2003

De IFF vraagt het IOC lidmaatschap aan.

In september vinden de allereerste interlands op Nederlandse bodem plaats. Frankrijk wint beide wedstrijden. In deze maand krijgt ook de eerste sporthal in Nederland officiële floorball belijning op de vloer. Sporthal Kardinge in Groningen heeft deze primeur.

In november vaardigt Nederland voor het eerst een team af naar het Wereldkampioenschap U19 voor jongens in Praag. Het Nederlandse team behaalt de 4e plaats in de B divisie. Het team is in mei 2003 opgericht op initiatief van de SUN.

In december van het seizoen 2003-2004 start de NeFUB met een damescompetitie.

2004

De IFF krijgt in mei het volwaardig lidmaatschap van GAISF (de overkoepelende wereld sportbond). De NeFUB wordt volwaardig lid van de IFF.

Het IOC wil nog niet overgaan tot erkenning. De IFF omvat 32 aangesloten bonden, dat moeten er 50 worden.

2008

Floorball wordt door het IOC erkend als officiële sport. Hierdoor wordt het mogelijk dat floorball gespeeld zal gaan worden op de Olympische Spelen.