Update 6 maart – Het coronavirus en floorball in Nederland

Update 6 maart

Het bericht van het RIVM luidt dat er op dit moment géén redenen zijn om evenementen (waaronder sportwedstrijden) te vermijden of af te gelasten. Alle floorballwedstrijden zullen voorlopig dan ook zoals gepland doorgaan.

Basishygiëne
We raden sporters, coaches en toeschouwers aan om de belangrijkste adviezen van het RIVM om verspreiding van het virus te voorkomen in acht te nemen:

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Advies RIVM uitgebreid
Nu in Nederland het aantal besmettingen oploopt geeft het RIVM tevens aan:

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.  Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Floorballwedstrijden: wat wel en wat niet?
Vanzelfsprekend verwacht de NeFUB dat je wanneer je bovengenoemde klachten hebt en in een risicogebied bent geweest, je niet deelneemt aan of bezoeker bent van wedstrijden of andere floorballgerelateerde bijeenkomsten.

Wanneer bovenstaande maatregelen in acht worden genomen is er geen reden om handcontact te vermijden. Wanneer spelers of ouders zich daar echter niet prettig bij voelen, kan afgesproken worden om hand schudden en high fives geven over te slaan en in plaats daarvan alleen verbaal aan te moedigen en te bedanken.

We raden verder aan om zoveel mogelijk hygiëne in acht te nemen. Gebruik bijvoorbeeld alleen je eigen spullen, zoals je eigen bidon en scheidsrechtersfluitje.

Vragen?
Voor vragen over het coronavirus en je eigen gezondheid raden we aan de Vragen & Antwoorden-pagina van het RIVM te lezen of contact op te nemen met het landelijk informatienummer. Voor floorballspecifieke vragen die hierboven niet zijn beantwoord kan contact opgenomen worden met info@nefub.nl.


NeFUB bericht 4 maart j.l.

Met de vaststelling dat ook in Nederland een aantal personen met het coronavirus is besmet, krijgt de NeFUB de vraag of geplande floorballwedstrijden wel doorgang kunnen vinden. Bij het bepalen wat de gevolgen zijn voor wedstrijddagen volgen wij de adviezen van NOC*NSF en de richtlijnen van het RIVM.

Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor binnenlandse sportevenementen en -wedstrijden of redenen voor ongerustheid. De onrust rond (sport)evenementen is op dit moment vooral gericht op grote, internationale evenementen met veel buitenlandse deelnemers en/of bezoekers, waar in de reguliere floorballcompetities geen sprake van is.

Op dit moment is er dus nog geen reden om een of meerdere wedstrijddagen af te zeggen of te verplaatsen. We houden uiteraard alle berichtgeving in de gaten en nemen maatregelen wanneer daar aanleiding toe is.