Invloed coronavirus op floorballcompetities

Update 12 maart – 16:00 uur
De NeFUB heeft kennis genomen van de zojuist gegeven persconferentie en beraad zich op dit moment op maatregelen. We komen zo spoedig mogelijk met een update.


Op woensdagochtend 11 maart bracht NOC*NSF het advies uit om alle sportwedstrijden in Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. Dat advies is gesteld naar aanleiding van de oproep van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant om tot en met maandag 16 maart sociale terughoudendheid in acht te nemen. De maatregel moet eraan bijdragen dat verdere verspreiding van het coronavirus wordt tegengegaan.

De NeFUB geeft gehoor aan de oproep en volgt het advies op. Dat houdt specifiek het volgende in :

 • De wedstrijddag in de seniorencompetitie van 14 maart 2020 in Sporthal de Wetering in Loon op Zand gaat niet door.
 • De geplande wedstrijden in Loon op Zand worden verplaatst naar een andere locatie op deze zaterdag of naar een nader te bepalen moment. We volgen daarin de richtlijnen en adviezen van NOC*NSF en RIVM.
 • Alle overige seniorenwedstrijden in Utrecht, Den Haag en Groningen gaan wel Ook het Mixed Toernooi op 15 maart 2020 gaat door.

Naast bovengenoemde maatregelen blijven de eerder gegeven adviezen van het RIVM van kracht. Tevens volgen we het advies van het RIVM om geen handen meer te schudden.

Floorballwedstrijden: do’s and dont’s
De NeFUB verwacht van leden die inwoner zijn van Noord-Brabant dat zij in het weekend van 14-15 maart 2020 niet deelnemen aan floorballcompetities. Van andere leden in Nederland verwacht de NeFUB dat zij, wanneer zij koorts en (lichte) verkoudheidsklachten hebben en in aanraking zijn gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus of in een risicogebied zijn geweest, niet deelnemen aan of bezoeker zijn van wedstrijden of andere floorballgerelateerde bijeenkomsten.

Sinds maandag 9 maart adviseert het RIVM om geen handen meer te schudden. We raden spelers, trainers/coaches en bezoekers dan ook aan elkaar op een andere manier te begroeten en voor, tijdens en na wedstrijden geen handen te schudden of high fives te geven. In plaats daarvan kan verbaal aangemoedigd en bedankt worden.

We raden verder aan om zoveel mogelijk hygiëne in acht te nemen. Gebruik bijvoorbeeld alleen je eigen spullen, zoals je eigen bidon, scheidsrechtersfluitje en/of keepershelm.

Basishygiëne
We raden sporters, coaches en toeschouwers aan om de belangrijkste adviezen van het RIVM om verspreiding van het virus te voorkomen in acht te nemen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Verder advies RIVM
Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
 • Iran
 • Singapore
 • Zuid-Korea

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.  Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Vragen?
Op dit moment zijn er maatregelen genomen tot en met 16 maart 2020. De NeFUB geeft in de dagen daarna een update over de wedstrijddagen die vanaf 17 maart plaatsvinden.
Deze berichtgeving op de NeFUB website wordt geüpdatet wanneer daar aanleiding toe is, dus het is altijd goed om deze in de gaten te houden. Daarnaast brengen we alle verenigingen per mail op de hoogte wanneer wedstrijden afgelast worden.

Voor vragen over het coronavirus en je eigen gezondheid raden we aan de Vragen & Antwoorden-pagina van het RIVM te lezen of contact op te nemen met het landelijk informatienummer. Voor floorballspecifieke vragen die hierboven niet zijn beantwoord kan contact opgenomen worden met info@nefub.nl.