Nationaal Herenteam beëindigt WFCQ op 5e plaats

De Europese World Floorball Championships Qualifications (WFCQ’s) zijn achter de rug. Het Nationaal Herenteam nam van 28 januari tot en met 1 februari deel aan het kwalificatietoernooi in Liepaja, Letland. Het team (nummer 23 van de wereld) was vooraf ingedeeld in een poule met Spanje (19), Liechtenstein (33) en Tsjechië (4). De eindstand in deze poule E bepaalde wie tegen de teams uit poule F de wedstrijden om de 1e, 3e, 5e en 7e plaats zouden spelen. De drie beste teams van dit WFCQ werden geplaatst voor het WK Floorball in december in Finland.

Waar de openingswedstrijd tegen Spanje met 1-6 verloren werd kwam het team van bondscoach Erik de Groot een dag later op stoom en werd met 8-4 van Liechtenstein gewonnen. De wedstrijd tegen Tsjechië, de nummer 4 van de wereld, ging geweldig van start. De heren kwamen halverwege de eerste periode op 0-1 voorsprong en wisten die zelfs tot de laatste minuut van de tweede periode vast te houden. In derde periode kwamen de Tsjechen op dreef en beslisten zij de eindstand op 7-1. Desondanks heeft het Nationaal Herenteam fantastisch gestreden en beloofde deze wedstrijd veel goeds voor de wedstrijd om de vijfde plaats tegen Oostenrijk die op de slotdag van het toernooi op het programma stond. Die voorspelling kwam uit, want dankzij de 5-1 winst beëindigde het NHT het WFCQ op de vijfde plaats.

Het team heeft zich hiermee helaas niet gekwalificeerd voor het WK. De manier waarop dit overwegend jonge team zich tijdens het kwalificatietoernooi heeft gemanifesteerd is echter veelbelovend voor de toekomst. Dat vond ook aanvoerder Jasper Sangen, die terugblikte op het toernooi en een aantal prangende vragen beantwoordde.

Hoe was de sfeer in het team?
De sfeer was wat minder na het verlies tegen Spanje, maar gelukkig stonden we er tegen Liechtenstein als team en hebben we die wedstrijd kunnen winnen. Na de wedstrijd tegen Tsjechië is de sfeer natuurlijk helemaal goed in het team!

Ben je tevreden met jullie teamprestaties?
We zijn een beetje teleurgesteld over de uitslag van de wedstrijd tegen Spanje, dat was niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Met de uitslagen van alle andere wedstrijden zijn we natuurlijk heel tevreden. Tegen Liechtenstein konden veel meer volgens ons spelplan spelen en konden we gelukkig winnen. De wedstrijd tegen Tsjechië ging fantastisch! Het was natuurlijk balen dat zij nog een paar keer scoorden op het einde, maar 7-1 tegen de nummer 4 van de wereld kunnen we denk ik wel trots op zijn.

Hoe was het om aanvoerder te zijn van dit team?
Zeker na de wedstrijd tegen Tsjechië kan ik alleen maar trots zijn op de spelers en is het natuurlijk een eer om de aanvoerder van het team te zijn. Zeker als je kijkt naar waar we vandaan komen, zijn we een vrij diverse en nog onervaren groep. Met name tijdens dit toernooi zijn we steeds meer naar elkaar toe getrokken en zijn we echt een team geworden.

Wat vind je van de keuze van de organisatie voor het spelen van het Wilhelmus?
(Het Wilhelmus werd live gezongen door een Letse zanger.)
Ik denk dat het voor idereen in het team een hele ervaring is om het Wilhelmus op zo’n manier te horen, het is een aparte en leuke beleving!

Wat is het cadeau voor de Most Valuable Players (MVP’s)?
Het cadeau is een “thuis floorball trainings kit” met allerlei slalom attributen en andere dingen om thuis te trainen.

Hoe verloopt de communicatie met de internationaal spelende Nederlanders?
Het scheelt voor mij dat ik de basis zinnetjes in het Zweeds kan, dus in het veld spreek ik Zweeds met de in Zweden spelende spelers. Voor de rest is de voertaal Engels of Nederlands.