Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

De geschiedenis van Floorball

Floorball is een relatief jonge sport. Niet vreemd, omdat de sport gespeeld wordt met kunststof sticks en ballen. Floorball is ontstaan uit verschillende andere sporten zoals floorhockey, bandy en ijshockey. Hieronder geven we een overzicht van de hoofdpunten in de internationale en Nederlandse geschiedenis van Floorball. 

Heb jij nog aanvullingen of correcties? Mail ze dan naar ons!


1958

De voorloper van Floorball is Floorhockey. Floorhockey is vermoedelijk eind jaren 50 ontstaan in de Verenigde staten, als trainingsvorm voor ijshockeyspelers. Daarbij werd gespeeld met plastic sticks en een puck of bal van het merk 'Cosom' (Die dit materiaal overigens anno 2005 nog steeds levert). Voor zover bekend werden de eerste plastic sticks in 1958 geproduceerd. Floorhockey is een 'vriendelijke' (lees contactloze) variant van ijshockey, zonder ijs en vooral ook geschikt voor jeugd en recreanten. Ook heden ten dage wordt in de Verenigde Staten en Canada nog veel Floorhockey gespeeld.

1969

Op een dag kocht de broer van Carl-Ňke Ahlqvist (de latere oprichter van Unihoc) een pakket floorhockey sticks bij een sportwinkel van Eilerssport in Amsterdam. Het verzond dit pakket naar zijn broer in zweden die destijds actief was als handbaltrainer. Ahlqvist ging met zijn handbalspelers met de sticks aan de slag. Ze gebruikten daarbij handbaldoelen.
Het spel bleek aan te slaan en Ahlqvist bestelde meer sticks in de Verenigde staten. Het spel verspreidde zich onder scholen en clubs. Tijdens de Oliecrisis in de jaren zeventig stokte de aanvoer van sticks uit Amerika. Ahlqvist ging daarop eigen sticks produceren en zo ontstond het bedrijf Unihoc en kwam floorball in Zweden.
De eerste jaren kende floorball nog vele vormen en namen, al was de kleinveldvariant, met 4 veldspelers, kleine doelen en zonder keeper duidelijk dominant. De sport had namen als plasticbandy, softbandy, floorbandy, mujbandy, innebandy en floorhockey. Ahlqvist kwam met de naam unihockey, waarbij de 'uni' staat voor universeel.
Gebaseerd op een Zweedse bron en de firma Eilerssport.

1979

Het grootveld floorball zoals we dat nu kennen, met 5 veldspelers, grote doelen en een keeper, werd in 1979 bedacht door Crister Gustafsson. Hij was ook de oprichter van de eerste bekende floorball club: Sala IBK. De sport kreeg nu ook een vaste naam in Zweden: Innebandy.

1981

Op 7 november wordt de Zweedse floorball Bond (Svenska InnebandyfŲrbundet) opgericht. Een logisch vervolg op de enorm stijgende populariteit van floorball in Zweden. In de rest van de wereld is het dan nog stil....

1982

Het International Mass Sport Tournament in Enschede, een multi sport toernooi voor studenten, is voor zover wij weten het eerste toernooi in Nederland waar floorball een van de vaste onderdelen was. Op het Mass toernooi waren ook altijd Zweedse teams aanwezig, die steevast dozen met sticks meenamen en uitdeelden.
Pikant detail is dat de floorball verenigingen in Braunschweig en Clausthal (nog later medeoprichters van de Duitse floorball Bond) tijdens het Mass toernooi kennismaakten met floorball. In Duitsland werd de sport echter veel sneller opgepikt, waardoor de Duitse Bond uiteindelijk ook jaren eerder is opgericht dan de Nederlandse Bond.

1983

Oprichting van DBV de Stretchers, weliswaar geen floorballvereniging, maar wel de eerste vereniging die floorball (dat toen nog 'stockey' werd genoemd) structureel als activiteit op het trainingsprogramma had staan.

1986

Oprichting van de International Floorball Federation (IFF) door Finland, Zweden en Zwitserland

1989

Eerste International Student Stockey Tournament, het eerste floorball toernooi op Nederlandse bodem, georganiseerd door de eerder genoemde vereniging DBV de Stretchers.

1993

Oprichting van de Randstad Stockey Club, de eerste floorball vereniging in Nederland.

1994

De IFF organiseert het eerste Europese kampioenschap voor Heren, gewonnen door Zweden.

1995

De IFF organiseert het eerste Europese kampioenschap voor Dames, gewonnen door Finland.

1996

De IFF organiseert het eerste Wereldkampioenschap voor Heren, gewonnen door Zweden.

1997

De IFF organiseert het eerste Wereldkampioenschap voor Dames, gewonnen door Zweden.
Oprichting van de Stichting Unihockey Nederland. Dankzij de oprichting van de stichting krijgt de unihockey sport in Nederland een enorme boost en... een eenduidige naam.

1998

In dit jaar worden de verenigingen UC Face Off en GUV Quick Feet opgericht.
Eind 1998 worden de fundamenten gelegd voor de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond door de verenigingen Absolut Lagom, Randstad Unihockey Klub, UC Face Off en UFC Sticky Fingers Utrecht.

1999

6 oktober 1999 is de officiŽle oprichtingsdatum van de NeFUB. Het eerste jaar kende een vliegende start met de eerste Nederlandse Unihockey Competitie. In dit eerste jaar werd gespeeld in de categorie kleinveld mixed. Er deden in totaal 10 teams mee. GUV Quick Feet wordt de allereerste Nederlands Kampioen mixed. In 1999 sluit Nederland zich ook aan bij de IFF en de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS).

2000

De mixed competitie wordt uitgebreid met een kleinveld Herencompetitie. HSK wint deze eerste competitie en is vervolgens het eerste Nederlandse clubteam dat meedoet aan de Europacup kwalificatie.

2001

De NeFUB organiseert voor het eerst een Heren Grootveld competitie, met 5 deelnemende teams. HSK wordt de eerste Nederlandse kampioen grootveld Heren.
Het Nederlands Herenteam wordt opgericht. Het team gaat zich voorbereiden op de WK 2002 in Helsinki.
november: De IFF organiseert voor het eerst een WK voor jongens onder 19 in Duitsland. Nederland doet nog niet mee.

2002

De allereerste Nederlandse WK deelname. Het Nederlands Herenteam komt uit in de B divisie van het WK 2002 te Helsinki en wordt 19e (11e in de B divisie)
In de zomer 2002 wordt ook het Nederlandse Damesteam opgericht. Dit team moet zich gaan voorbereiden voor de WK 2003 in Bern, maar al snel blijkt dat eerst ItaliŽ moet worden verslagen in een kwalificatiewedstrijd...

2003

De IFF vraagt het IOC lidmaatschap aan.
Februari: Het Nederlands Damesteam weet zich niet te kwalificeren voor het WK 2003 in Bern. De dames verliezen de kwalificatiewedstrijd tegen ItaliŽ met 5-9.
September: De allereerste interlands op Nederlandse bodem. De wedstrijden tegen Frankrijk verlopen echter niet naar wens. Frankrijk wint beide wedstrijden met 2-6 en 3-4.
September: Sporthal Kardinge in Groningen is de eerste Nederlandse sporthal met Unihockey belijning op de vloer.
November: Nederland vaardigt voor het eerst een team af naar het Wereldkampioenschap U19 voor jongens in Praag. Het Nederlandse team behaalt de 4e plaats in de B divisie. Het team is in mei 2003 opgericht op initiatief van de SUN.
December: In het seizoen 2003-2004 start de NeFUB met een damescompetitie.
De NeFUB en de SUN starten fusiebesprekingen.

2004

De IFF krijgt in mei het volwaardig lidmaatschap van GAISF (de overkoepelende wereld sportbond).
De NeFUB wordt volwaardig lid van de IFF.
Het IOC wil nog niet overgaan tot erkenning. De IFF omvat 32 aangesloten bonden, dat moeten er 50 worden.
April: Ladies Together wordt de allereerste Nederlandse Dames kampioen. De competitie werd gespeeld met 6 teams op kleinveld met keeper.
Mei: Het Nederlandse Herenteam doet mee aan het Wereldkampioenschap in de B divisie en weet de halve finales te halen. Het team eindigt uiteindelijk als 4e in de B divisie (14e overall). Voor de A, B en C divisie hadden zich in totaal 28 landen aangemeld.
September: De NeFUB en de Stichting Unihockey Nederland fuseren. De NeFUB is voortaan verantwoordelijk voor alle SUN activiteiten. Het SUN bureau wordt het NeFUB bureau. De SUN blijft bestaan als intermediair, adviseur en fondsenwerver.
September: In haar eerste officiŽle toernooi behaalt het Damesteam de derde plaats met een overwinning op Duitsland en nederlagen tegen Hongarije en Denemarken.
November: De IFF organiseert het eerste WK voor meisjes U19. Aan het WK doen in totaal 8 landen mee. Zweden wint. Nederland is niet vertegenwoordigd.

2005

Maart: De NeFUB organiseert voor de eerste keer een bekertoernooi voor heren en dames grootveld teams. In totaal doen 10 heren- en 5 damesteams mee. De allereerste bekerwinnaars: bij de dames UC Face Off Groningen en bij de heren HSK Den Haag.
Mei: Het damesteam heeft zich dit keer wel gekwalificeerd voor het WK. In de B divisie behaalt het team de 7e plaats (15e overall).
Oktober: De eerste dames grootveld (floorball) competitie gaat van start met 6 teams.
November: Nederland organiseert voor het eerst een landentoernooi, de 'nations cup' in Hoogezand-Sappemeer. Deelnemers zijn de herenteams van BelgiŽ, Frankrijk, Nederland en Spanje en de damesteams van Nederland en Spanje. De Nederlandse heren winnen het toernooi en de Nederlandse dames winnen beide oefenwedstrijden.
Tijdens de Algemene Leden Vergadering valt het historische besluit de sport in Nederland voortaan floorball te noemen. De naam unihockey blijft in gebruik voor de in het onderwijs populaire kleinveldvariant.

2006

Mei: De Amsterdamse FB Agents worden kampioen in de herencompetitie na een 11-4 overwinning over Hooked Maastricht. Bij de dames wordt Ladies Together de eerste kampioen op grootveld ooit bij de dames.
Het Nederlands herenteam wordt 13e (3e in de B-divisie) op het WK in Zweden. De finale tussen Zweden en Finland wordt in de sudden death-fase beslist in het voordeel van Zweden.
September: Ladies Together en FB Agents nemen deel aan de Euro Floorball Cup Qualifications in Zweden.
November: Het WK dames onder 19 vindt plaats in Duitsland. Er doet geen Nederlands team mee.


2007

April: De FB Agents prolongeren hun titel in de competitie bij de heren. In de damescompetitie neemt UC Face Off uit Groningen het leidersstokje over.
Mei: Bij het WK dames in Denemarken veroveren de Nederlandse dames de 14e plaats (4e in de B-divisie). Zweden eindigt als eerste, boven Finland en Zwitserland.
September: De dames van UC Face Off eindigen als tweede bij de Euro Floorball Cup Qualifications in Noorwegen. FB Agents behaalt de 4e plek bij de heren.
November: De Nederlandse heren onder 19 worden 14e (6e van de B-divisie) op het WK in Zwitserland.


2008

April: Het Nederlandse scheidsrechterspaar Johan Kruseman/Eelco Hoogwout mag wedstrijden leiden bij het WK in de C-divisie in Slowakije.
Mei: HDM behaalt een dubbele overwinning in de competitie: het mannenteam behaalt het kampioenschap zonder een punt te verspillen, en de dames bekronen hun debuut in de competitie met een eerste plaats.
Juni: Zwitserland wint het WK dames onder 19 en laat daarbij Zweden en Finland achter zich. Nederland neemt niet deel aan de kampioenschappen.
Augustus: Zowel de heren als de dames van HDM reizen af naar de Euro Floorball Cup Qualifications in Denemarken. De heren eindigen als 4e, de dames als 3e.
December: Het Nederlands herenteam wordt 19e (9e in de B-divisie) op het WK in Praag. Voor de eerste keer in de geschiedenis wint Finland het goud, nadat ze in de extra tijd Zweden hebben verslagen.
Floorball wordt door het IOC erkend als officiŽle sport. Hierdoor wordt het mogelijk dat floorball gespeeld zal gaan worden op de Olympische Spelen.


 
WKdames2007Supporters
WKdames2010warmlopen
U19 team in Weissenfels1

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl