Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Spelregelwijziging: terugspeelbal op de keeper afgeschaft


27-04-2005; 

De IFF heeft in meerdere landen geŽxperimenteerd om de terugspeelbal naar de keeper te verbieden. Dit experiment is dermate succesvol gebleken voor de sport dat de IFF besloten heeft deze spelregelwijziging al per 1 juli 2005 ingang te laten vinden.

Vanaf 1 juli 2005 (dus NA het dames-WK) is het volgens de officiŽle IFF-spelregels niet meer toegestaan dat een keeper een bewust teruggespeelde bal aanneemt. En aangezien we in Nederland de IFF-regels ťťn op ťťn overnemen, zal dit ook voor alle officiŽle Nederlandse wedstrijden gelden. 

Hieronder volgt de officiŽle Nederlandse vertaling en de interpretatie die aan de regel gegeven dient te worden.

5 SPELHERVATTINGEN
507 Overtredingen die leiden tot een vrije slag

19) Als de keeper een pass van een medespeler ontvangt. (924)
Dit zal alleen als een overtreding worden beschouwd als de pass volgens de scheidsrechters bewust is. Ontvangen houdt in dat de keeper de bal met zijn handen danwel met zijn armen aanraakt, zelfs als hij de bal daarvoor mogelijk met enig ander deel van zijn lichaam heeft aangeraakt of gestopt. Een keeper mag een pass van een medespeler ontvangen als de keeper volledig buiten het doelgebied is ten tijde van het ontvangen van de pass en wordt daarmee als een veldspeler beschouwd. Als de keeper het doelgebied volledig verlaat, de bal stopt, teruggaat naar zijn doelgebied en de bal oppakt, zal dit niet als een pass naar de keeper worden beschouwd. Een pass naar de keeper wordt niet beschouwd als een doelsituatie en kan niet tot een strafbal leiden.

INTERPRETATIE BIJ 507.19
Merk op dat de pass bewust moet zijn. Als een verdediger zijn medeverdediger probeert aan te passen, maar de bal rolt van zijn stick en gaat daarbij onbedoeld richting keeper, dan wordt dit niet als een bewuste pass richting keeper beschouwd en dus ook niet als een overtreding. Merk verder op dat het ontvangen door de keeper, en niet het geven van de pass, de overtreding is en dat de plaats waar de keeper de bal ontvangt dus ook bepaalt waar de vrije bal genomen dient te worden. Tot slot is het belangrijk op te merken dat alleen het aanraken van de bal met handen of armen gezien wordt als ontvangen. De keeper mag de terugspeelbal dus wel in ťťn keer doortrappen. 
WKdames2010warmlopen
U19 team in Weissenfels1
Nationaal damesteam 2011 Benidorm

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl