Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Zweedse clubteams heroveren Europacup


08-01-2006; 

Na de verrassende overwinning van de Zwitserse teams in de Europacupfinale 2005, hebben de Zweedse teams dit jaar de 'oude orde' weer hersteld.

Na een duidelijke 3-7 overwinning in de voorrondes was SSV Helsinki de grote favoriet in de finales. Lang hing een Finse overwining in de lucht maar net als in de halve finales tegen Wiler Ersigen wist Warberg knap terug te vechten tot een 6-6 gelijkstand na 60 minuten. In de waarschijnlijk spannendste finale ooit wist het Zweedse herenteam Warberg IC-85 vervolgesn de reeks strafballen winnend af te sluiten (met 2 tegen 1 gescoorde strafballen). Daarmee is Warberg de onbetwiste koning van de laaste minuut, want in de halve finale scoorde Warberg in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de winnende treffer, daarmee de regerend Europacup houder Wiler Ersigen terugverwijzend naar de bronzen wedstrijd. 

Bij de dames was het Zweedse IKSU oppermachtig. Na een drietal eenvoudige overwinningen in de voorronde en een ruime 10-0 overwinning op de Tsjechische kampioen FBC Liberec in de halve finales werd het Finse Tikkurilan Tiikerit in de finale geklopt met 4-7. De Finse dames speelden een sterk toernooi en wisten de finale te bereiken door in de halve finale de regerend kampioen Red Ants Rychenberg te verslaan. Maar net als in de voorronde was ook nu IKSU te sterk.

Met twee overwinningen is Zweden 'terug aan de top'. Toch zijn de verschillen klein. De teams uit Finland en Zwitserland toonden zich (gelijk)waardige tegenstanders. Na de top drie ziet echter een behoorlijk gat. Het Tsjechische floorball ontwikkelt zich razendsnel, met inmiddels meer spelers dan Zwitserland en hard op weg om ook Finland te passeren. Met 2 teams in de halve finales is TsjechiŽ weliswaar dichtbij, maar het gat is nog aanzienlijk. Noorse teams hebben steeds meer moeite de aansluiting met de top te behouden. Hoewel ook het Noorse floorball in de lift zit, krijgt het land steeds meer concurrentie van andere, zich ontwikkelende landen zoals Letland, Denemarken, Polen en Rusland.

Voor de Nederlandse clubteams is kwalificatie voor de Europacup finales nog ver weg. Zowel HSK als Face Off hadden te maken met zware tegenstand bij het kwalificatietoernooi. Het niveau van de Nederlandse competities zal de komende jaren nog flink omhoog moeten, willen we serieus mee kunnen doen op Europees niveau.  
Nationaal damesteam blauw 2010
WKdames2010Kijlstra
Goaliedames

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl