Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Zweden wereldkampioen Heren 2006


28-05-2006; 

In een goed gevulde Globen Arena (meer dan 12.000 man met gemak) heeft het Zweedse herenteam wederom de wereldtitel naar zich toegetrokken dank zij een doelpunt in de extra tijd (eindstand 7-6)

Het begin is duidelijk voor Finland, dat met snel spel enkele keren de Zweedse verdediging het nakijken gaf. Mika Kohonen, sterspeler van de Finnen, blijkt een ware plaag en heeft al 3 punten (1+2) verzameld. Zweden heeft pas 1 keer gescoord, na een scrimmage, waarbij 3 pogingen nodig waren om de bal achter de uitmuntende Finse goalie Toivoniemi te krijgen. Tussenstand derhalve: 3-1.

De 2e periode was gelijk duidelijk dat Zweden het er niet bij laat zitten. Enkele gevaarlijke aanvallen en Finland moet zijn best doen om de scores tegen te houden. Pas na een minuut of 5 begint Finland uit zijn schulp te kruipen en wordt geleidelijker weer wat sterker dan Zweden. Het is echter Zweden dat weet te scoren. Eerste poging mislukt, 2e ook, maar de 3e wordt er in gefrommeld door Conny Vesterlund. Een goede 2 minuten later maakt Zweden zelfs de gelijkmaker. 3-3. Peter FischerstrŲm schiet vanaf de boarding en de bal vliegt in de goal. In deze periode is Zweden met name goed aan het verdedigen. De schotstatistieken zijn ook duidelijk in hun voordeel, dus gaat de wedstrijd dan toch kantelen?

Mika Kohonen denkt daar anders over en schiet in de 15e minuut Finland weer op voorsprong. Hij laat deze wedstrijd duidelijk zijn klasse zien en het is nu te begrijpen waarom hij topscorer is geweest in zowel Zweden als Finland. Hij bezit beide puntenrecords. De assist komt van Tero Tiitu, die bij bijna alle treffers van Kohonen betrokken is geweest. De stand is nu 4-3 voor Finland, met nog maar 1 periode te gaan. Globen begint al te kolken, dus dat belooft nog heel wat...

Het spektakel ging verder in de 3e periode. Na 46 seconden werd een goal van Zweden afgekeurd en begon de jacht op de treffer voor de 4-4. Voor 12.535 toeschouwers was het echter Finland dat voor 3-5 zorgde. De Zweedse verdediging stond te slapen en Jaakko Hintikka scoorde. Niet veel later scoorde Zweden alsnog via Niklas Jihde. Ook hier ging een verdedigingsfout aan vooraf. 5-4 en de spanning steeg tot ongekende hoogten. Elk balcontact bracht een siddering door het publiek en al helemaal toen Zweden de gelijkmaker scoorde. De goalie kon niets zien door het woud van spelers voor hem, maar de bal ging er nog wel door. Op 15.26 kreeg Zweden een penaltyshot. En ook hier werd geen fout gemaakt door Calebsson, zodat Zweden voor het eerst de leiding was. Hierna bracht Finland Lassi Všntinnen en Esa Jussila in het veld, die samen al de nodige assists en doelpunten hadden verzorgd. De eerste scoorde op zijn eerste balcontact. 6-6 en nog 3,5 minuut te gaan. Finland nam nog een time out, maar kon de overwinning niet meer forceren. Op naar de Overtime met Sudden Death.

Ondertussen was de spanning haast ondraagbaar te worden. Een scherp duel ontspon zich en beide partijen probeerden het. En toen kreeg Finland een penalty. Een Fin werd weggeduwd, en duwde terug en alleen hij kreeg de tijdstraf. De powerplay, het favoriete domein der Zweden, bracht hun deze keer de overwinning, toen Magnus Svensson goed vrijgespeeld werd en de bal achter de Finse goalie schoot.

Finland was beter, Zweden geroutineerder. En zo kreeg dit kampioenschap de geplande kampioen... 2008 is de herkansing in TsjechiŽ. 
Nationaal damesteam blauw 2010
WKdames2010Kijlstra
Goaliedames

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl