Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Nederlands scheidsrechterspaar fluit Deense elitewedstrijd


17-12-2007; Eelco Hoogwout en Johan Kruseman hebben op 7 en 8 december 3 wedstrijden gefloten in Denemarken, onder andere een wedstrijd in de Deense Heren elite-league. Ze zijn zelf op tv geweest met hun optreden! De twee heren hebben hiermee een belangrijke stap gezet naar meer ervaring op internationaal niveau en hopelijk een uitnodiging voor het fluiten op een eindtoernooi. De Nederlandse Floorball en Unihockey Bond is zeer verheugd met deze uitwisseling, en feliciteert Eelco en Johan met deze goede prestatie. Hieronder is het verslag te lezen van de wedstrijden, en de opmaat naar deze goede ervaring, uit de pen van de heren zelf: 

Vrijdag 7 en zaterdag 8 december hebben we drie wedstrijden in de Deense competitie mogen fluiten, waarvan twee in de elite-league en 1 in de eerste divisie. Een op het TsjechiŽ Open geobserveerde wedstrijd en een goed gesprek daarna in de bar van het hotel waren voldoende voor de uitnodiging om deze ervaring op te mogen doen.

Vorig seizoen zijn we begonnen met het opdoen van internationale ervaring, om uiteindelijk een volwaardig IFF-scheidsrechterskoppel te worden. De eerste grote stap was twee wedstrijden leiden in de Duitse Bundesliga. Een herenwedstrijd die eigenlijk nog net te hoog gegrepen was, heeft ons bijzonder veel aanknopingspunten gegeven om onze skills te verbeteren om aan te sluiten bij de hoge snelheid en het betere spel in de Duitse competitie, dan dat we gewend waren in Nederland. Het tweede weekend in Duitsland waren we veel beter voorbereid en hebben we de beide wedstrijden met zelfvertrouwen tot een goed eind kunnen leiden.

De volgende mogelijkheid die ons geboden werd om verder te groeien, was als scheidsrechter optreden op het scholieren WK in Tsjechie. Na een goed toernooi, waar we meerdere keren succesvol beoordeeld waren (en een zeer tevreden Russische coach die we verder niet verstonden) waren we genomineerd om de damesfinale te fluiten. In een stadion waar we op ons hardst moesten fluiten bij de face-off om over het enthousiaste publiek uit te komen leidden we Zweden tegen Finland.

Naar meer Tsjechisch optreden zoekend, hebben we ons ingeschreven voor het TsjechiŽ Open. We werden genomineerd om aan het toernooi deel te mogen nemen. Op dit toernooi hebben we 15 wedstrijden gefloten van teams uit alle landen van Europa (inclusief Finland, TsjechiŽ en Zwitserland) en de basis gelegd voor ons avontuur in Denemarken.

En zo kwam het dat we vrijdag 7 december op Schiphol incheckten voor een vlucht naar Kopenhagen. Die zelfde avond stonden we in de sporthal en vroeg onze observator Ricky Kronow (IFF-jury) of we enigszins gespannen waren? “Gespannen, best wel ja!” [in fact, ik had de afgelopen twee weken bijna geen oog dichtgedaan, Johan]. Toen kwam hij met de geruststellende mededeling dat de wedstrijd op Kopenhaagse tv uitgezonden ging worden. En of het niet genoeg was kwam de keeperstrainer van het uitspelende team ons even aan de tand voelen: “Jullie komen uit Nederland, hoeveel internationale ervaring hebben jullie? Kennen jullie de Deense manier van spelen?” Met de enige internationale ervaring die we intussen opgedaan hadden, konden we hem tevreden houden. De wedstrijd (nummer 1 tegen de thuisspelende nummer 4 van de Deense elite-league heren) begon razendsnel. Het kostte ons enige tijd om te beseffen waar we stonden en dat we af en toe toch wat moesten zeggen en op onze fluit moesten blazen. Maar nadat we van de eerste schrik bekomen waren, vonden we onszelf terug en kwamen we steeds meer in de wedstrijd. Zo een ontzettend enerverende 3x20 minuten effectief de wedstrijd gemanaged en hier en daar wat Denen (van wie sommigen in het nationale team van Denemarken speelden) naar de strafbank gewezen. Na afloop kregen we meerdere bijzondere complimenten. De keeperstrainer van het begin van de wedstrijd kwam als eerste naar ons toe en zei dat hij zeer onder de indruk was. Een speler zei de beste scheidsrechters van dit seizoen gehad te hebben en onze observator begon zijn feedback met het woord “briljant!”.

Een beter weekend in Denemarken hadden we ons niet kunnen indenken. Hoewel de observator en wijzelf meer dan voldoende aandachtspunten hebben gezien om ons verder in te verbeteren, was het een ontzettend goed gevoel te zien dat scheidsrechters uit het floorball-kleine Nederland een Deense heren-elite wedstrijd in goede banen konden leiden. De volgende dag twee makkelijke potten gefloten (Deense heren eerste divisie en Dames elite). In het vliegtuig op de terugweg kregen we nog een sms-je van een oud collega dat hij ons op dat moment op tv zag.

Eelco Hoogwout en Johan Kruseman 
Nationaal damesteam 2011 Benidorm
Nationaal damesteam blauw 2010
WKdames2010Kijlstra

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl