Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Ervaringen van het WK Floorball voor Scholen


23-06-2011; 
Het meiden team van het Corderius college te Amersfoort en het jongens team van de Heemlanden te Houten (leeftijdscategorie geboren tussen 1994 en 1997) werden in 2010 kampioen scholen Floorball in Nederland. Daardoor werden ze speelgerechtigd voor het WK in Pilzen. Een enthousiast team van 17 meiden, 13 jongens, 4 trainers, 1 “fysiotherapeut”, 2 scheidsrechters en 1 “head of delegation” (een ouder van een van de jongens) ging maandagochtend zeer vroeg met de bus vanuit Houten, via Amersfoort naar Pilzen.  We overnachten met teams van Finland, Zweden  en Hongarije in een 4-sterren hotel. De ontvangst, het eten, vervoer naar het sportcomplex was goed geregeld.
 
Van de oorspronkelijk toegezegde landen kwam Rusland niet opdagen (geen geldschieters gevonden), en Iran alleen met een jongensteam, en een dag te laat (hadden visa niet goed geregeld).
 
De jongens waren in een zeer zware poule ingedeeld met Finland, Zweden en TsjechiŽ. Dat was 10 jaar ervaring met Floorball en 5 x trainen per week vs. veel ervaring met hockey, maar pas 1/2 jaar ervaring met Floorball en 1 x per week training. De eerste wedstrijd werd 21-1 voor Finland, de tweede 15-0 voor TsjechiŽ, en de derde was een leuke partij tegen Zweden, met 21-1 verloren, maar de jongens gingen uit hun dak bij hun tegendoelpunt en vroegen tegelijk een time-out aan om het 2 min. te kunnen vieren. De meiden zaten in een poule met Hongarije, Zweden en TsjechiŽ. De eerste partij tegen Hongarije was zeer spannend: na een 5-0 achterstand kwamen ze terug tot 5-5, de beslissende penalty-shoots werden  glorieus met 2-0 gewonnen. Er volgde een verlies tegen TsjechiŽ met 6-2, en Zweden met 10-1. De Derde dag van het toernooi was gewijd aan cultuur: het bezoeken van het gemeentehuis, de binnenstad, een brouwerij (Pilzen!), zonder bier proeven, en het bezoek aan het Techmania Science Center, met veel interactief vermaak. In de avond was er gelegenheid voor de landen zich te presenteren met landseigen producten (drop, stroopwafels, etc.). De tafel van Nederland was rijk gevuld met veel oranje accenten. Erna was er een optreden: alle 30 enthousiaste Nederlandse scholieren kozen voor Viva Hollandia: in een ietwat chaotische act werd veel passie gestoken, en zeer veel enthousiasme.
 
Op vrijdag en zaterdag volgden de play-offs. De jongens moesten erg vroeg op voor hun wedstrijd tegen de nummer 1 van de andere poule: Slowakije. Het was duidelijk dat ze meer ervaring kregen, ze gingen steeds beter spelen. Er werd weliswaar met 13-2 verloren, maar tegen TsjechiŽ 2 werd het daarna een spannende pot. Er werd nipt met 6-5 verloren. De laatste dag dan de wedstrijd om plaats 7 en 8 tegen Iran. Deze wonnen ze met 2-1, zodat ze uiteindelijk 7e van de wereld werden! De meiden speelden tegen nummer 2 uit de andere poule, een te zware opgaaf: Tegen Finland werd met 12-3 verloren. De daaropvolgende wedstrijd was wederom bloedstollend: ze wonnen vlak voor tijd nipt van Slowakije: ieder was erna dolblij. De vijfde plek moesten ze echter laten aan TsjechiŽ 2, door een beslissende tegengoal 10 seconden voor tijd. De tranen waren niet te stelpen, maar de jongens vormde een erehaag voor het Corderius-team gezien het goed optreden van het meidenteam in Pilzen!
 
De finale bij de jongens werd uiteindelijk door Zweden gewonnen van de Finnen, bij de meiden, verassend, door de Polen van de Finnen. Waar het Nederlands team met kop en schouders boven de andere landen uitstak, dat was het enthousiasme niet alleen voor elkaar, maar voor alle teams, vooral de Zweden en Hongaarse meiden. Ze waren zeer prominent aanwezig en zorgden voor heel veel sfeer. Geheel terecht besloten de heads of delegations, unaniem, Nederland de fairplay prijs toe te kennen! Ook toen gingen ze weer met zijn allen uit hun dak: Een geslaagd WK, weliswaar geen kampioen, maar wel een heel goede indruk achtergelaten,
 
Namens een ieder,
 
Chris Terhaard, een zeer tevreden Head of delegation van Nederland.


 
Nationaal damesteam 2011 Benidorm
Nationaal damesteam blauw 2010
WKdames2010Kijlstra

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl