Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Scheids van de Maand: Johan Kruseman


15-03-2013; 

 Johan is voor de maand maart verkozen tot “Scheids van de maand”. Met de actie “Scheids van de maand”, wil de NeFUB extra aandacht vragen voor de rol van de scheidsrechter, alle scheidsrechters eren voor het werk dat zij bij alle wedstrijden verzetten en nieuwe scheidsrechters motiveren. De actie “Scheids van de maand” komt voort uit het project “Samen naar een veiliger sportklimaat” om mensen met meer plezier te laten sporten en excessen buiten de sport te houden.

Johan is op 15 jarige leeftijd begonnen met floorballen bij U.C. Face Off in Groningen. Inmiddels is hij actief bij de Floorball Agents in Amsterdam, daar staat hij in de verdediging van het herenteam. Zo`n 15 jaar geleden is Johan begonnen met fluiten van wedstrijden en inmiddels is hij internationaal actief als scheidsrechter. Johan is door zijn huidige vereniging opgegeven omdat hij, in hun ogen, de beste scheidsrechter van Nederland is en omdat hij heel hard zijn best doet om andere mensen enthousiast te maken voor het scheidsrechtersvak.

Tijdens het fluiten is het voor Johan het belangrijkste dat het een leuke en snelle wedstrijd wordt en daarbij probeert hij er alles aan te doen om dat te ondersteunen, door op het juiste moment in te grijpen of juist niet. Op deze manier wordt er een wedstrijd gecreŽerd waarin alle spelers maximaal kunnen genieten van floorball. Wat daarnaast voor hem belangrijk is dat hij duidelijk communiceert en de beslissingen helder verkoopt. Verder probeert hij altijd de intentie van de spelers te lezen. Het is voor scheidsrechter altijd moeilijk om het goed te doen, in de ogen van spelers, en de waardering is des te groter als het lukt.

Johan loopt met een glimlach van het veld als hij een rol heeft kunnen spelen om de wedstrijd leuk, snel en attractief te maken, door op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen. Hij stapt met een rotgevoel van het veld als dit hem niet lukt.

Als scheids wil hij graag nog beter worden in de facetten van game management zodat hij dit ook in de zwaarste internationale wedstrijden kan toepassen. Psychologie van het team en de individuen binnen het team herkennen en gebruiken om de sfeer van de wedstrijd wanneer nodig effectief bij te kunnen sturen.

Tegen andere scheidsrechters en spelers wil Johan zeggen: “Het begin is vaak lastig, maar hoe meer je fluit, hoe beter je wordt, hoe leuker het ook wordt. Het leuke van het fluiten komt juist pas bij het game management en dat vergt veel wedstrijdervaring om dat op te kunnen pakken en te genieten. Veel oefenen, veel vragen en veel nadenken wat je zelf anders had kunnen doen om een vervelende situatie in een wedstrijd een volgende keer te voorkomen.”


Jij hebt toch ook respect voor de scheidsrechter? Nomineer dan scheidsrechters om “scheids van de maand” te worden. Dit kun je doen door een mail te sturen naar robbert@nefub.nl met metdaarin een motivatie waarom die scheidsrechter een nominatie verdient. 
WKdames2010Kijlstra
Goaliedames
ScheidsenJoostenBart

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl