Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Scheids van de Maand: Daan van Linge


17-04-2013; 

 Daan van Linge is voor de maand april verkozen tot “Scheids van de maand”. Met de actie “Scheids van de maand”, wil de NeFUB extra aandacht vragen voor de rol van de scheidsrechter, alle scheidsrechters eren voor het werk dat zij bij alle wedstrijden verzetten en nieuwe scheidsrechters motiveren. De actie “Scheids van de maand” komt voort uit het project “Samen naar een veiliger sportklimaat” om mensen met meer plezier te laten sporten en excessen buiten de sport te houden.

Daan is met zijn 14 jaar (bijna 15) een van de jongere scheidsrechters in Nederland. Daan floorballt sinds twee jaar bij UFC Lions in Rhenen. Daan speelt nog in de jeugd en heeft daarom nog geen vaste positie in het veld. Wanneer hij speelt is hij vaak spelverdeler, omdat zijn team veel aanvallers heeft. Henri van Tongeren heeft Daan namens UFC Lions genomineerd vanwege zijn actieve rol als scheidsrechter bij jeugdwedstrijden en omdat Daan hard op weg is om een goede scheidsrechter te worden.

Voor 1,5 jaar is Daan scheidsrechter. Hij is snel na zijn start met floorball ook scheidsrechter geworden. Dit was voor hem een bewuste keuze. Voordat Daan begonnen is met floorball heeft hij gekorfbald, daar miste hij de mogelijkheid om extra betrokken te zijn en die mogelijkheid was wel in het floorball aanwezig. Wat Daan tot een goede scheidsrechter maakt weet hij eigenlijk niet. Zijn broertje Ties weet dat wel. Volgens Ties heeft Daan heel veel regelkennis en onthoudt hij veel. Daan fluit op dit moment veel jeugdwedstrijden (E, D, C en af en toe ook een B jeugd wedstrijd), in de toekomst wilt hij graag senioren gaan fluiten.

Door het fluiten begrijpt Daan de spelregels van floorball veel beter en dit komt ten goede aan zijn spel. Door zelf actief te zijn als scheidsrechter kan hij zich goed inleven in andere scheidsrechters en begrijpt hij goed wat er in hun omgaat. Een grote ergernissen die Daan als scheidsrechter ondervindt is het constante gezeur op zijn beslissingen. Daan merkt echter dat hij dit zelf als speler ook doet. Hij kent de regels (te) goed daardoor ontstaat er discussie met scheidsrechters die minder kennis van de regels hebben. Als gevolg wordt hij als speler er regelmatig uitgestuurd. Als scheidsrechter weet hij dat hij die discussie met de scheidsrechters niet zou moeten doen, echter vindt hij het lastig om hier tussen een goede balans te vinden. Aan de ene kant wil Daan met de scheidsrechters in discussie om hen te helpen om geen foute beslissingen te maken en de andere kant gaat Daan in discussie de om bewustwording van de regels te vergroten, zodat er minder blessures vallen in het veld. Uiteindelijk zal elke scheidsrechter het veld in lopen om een leuke, spannende en sportieve wedstrijd te begeleiden.

Als scheidsrechter wil Daan zich vooral ontwikkelen in het soepeler over de boarding heen te stappen, want dat is in zijn ogen nog steeds een ramp. Daarnaast zou hij graag beter willen worden in het positioneren in het veld. Dit zou hij graag willen doen door veel grootveld wedstrijden te fluiten.

Tegen andere scheidsrechters wil Daan zeggen dat ze vooral lol moeten hebben in het fluiten. Daarbij moeten scheidsrechters ervoor zorgen dat zij zichzelf niet gaan frustreren want anders moet je stoppen met fluiten, het gaat om het plezier.


Jij hebt toch ook respect voor de scheidsrechter? Nomineer dan scheidsrechters om “scheids van de maand” te worden. Dit kun je doen door een mail te sturen naar robbert@nefub.nl met daarin een motivatie waarom die scheidsrechter een nominatie verdient. 
Nationaal damesteam 2011 Benidorm
Nationaal damesteam blauw 2010
WKdames2010Kijlstra

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl