Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

Kinderen lopen veel meer blessures op dan vroeger!


27-05-2013; 

Vandaag is in verschillende media verschenen dat steeds meer kinderen een sportblessure oplopen. In zes jaar tijd is het aantal jaarlijkse sportblessures bij 9- tot 12 jarige gestegen van 130.000 naar 230.000. Vooral op het voetbalveld en tijdens gymlessen gaat het verkeerd.

De oorzaak van de stijging komt enerzijds doordat kinderen steeds minder bewegen. Dit leidt tot een slechtere motoriek, wat vervolgens weer blessures in de hand werkt, blijkt uit onderzoek van VUmc. Aan de andere kant is er een ontwikkeling dat kinderen die wel sporten dat steeds intensiever gaan doen. Bij deze groep ligt overbelasting op de loer waardoor ze ook kwetsuren kunnen oplopen.

Volgens VeiligheidNL is het belangrijk kinderen te trainen in sportieve basisvaardigheden als motoriek, spierkracht en lenigheid. Daarnaast hebben ouders en de leiding bij sportverenigingen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de sportende jeugd niet overbelast raakt.

Kennis bij trainers en begeleiders

Floorball is een groeiende sport in Nederland, belangrijk is dat de kennis van motorische vaardigheden bij trainers en begeleiders voldoende is om de kans op blessures aanzienlijk laag te houden. Door op een juiste manier te trainen, is de kans op blessures aanzienlijk kleiner. De trainingen moeten dan wel afgestemd worden op de belastbaarheid van kinderen en het feit dat zij met name op jeugdige leeftijd gevoeliger zijn voor het oplopen van blessures. Belangrijk bij het trainen van kinderen is dat het kind gaat nadenken over stand van de voeten of dat een rug recht is, tijdens wedstrijden kan een kind daarover niet nadenken. Tijdens trainen moet je als trainer er voor zorgen dat het voor een kind automatisme wordt om goed te bewegen. Kinderen zijn continu bezig met het ontwikkelen van motorische vaardigheden en dit gaat uiteraard niet helemaal tot in de perfectie goed. 
WKdames2010warmlopen
U19 team in Weissenfels1
Nationaal damesteam 2011 Benidorm

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl