Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

< < Terug

UA Sonics en Ladies Together eindigen beiden op 11e plek in Europa Cup


08-08-2004; 

Met een makkelijke 14-4 overwinning op de Italiaanse kampioen Diamante Bolzano heeft UA Sonics beslag gelegd op een 11e plek in de Europa Cup 2004. Ook dameskampioen Ladies Together wist beslag te leggen op een elfde plek in de Europa Cup. In hun eerste Europese optreden wisten de Nederlandse dames hun Estse tegenstander de gehele wedstrijd vast te zetten op de eigen helft, zelfs in een ondertal-situatie. Net als in eerdere wedstrijden miste echter de nauwkeurigheid in de afwerking, waardoor de wedstrijd ´slechts´ met 3-0 werd gewonnen.

UA Sonics was veroordeeld tot het spelen van de wedstrijd om de 11e plek door een eerdere nederlaag die dag tegen de Estse kampioen Jogeva Spordiklube Tahe. Waar de Amersfoortse ploeg de Esten vooraf nog als een te nemen hindernis hadden beschouwd, bleken de Esten een maatje te groot en qua spel een geduchtiger tegenstander dan de Deense kampioen Outlaws. De Esten hadden zichzelf met slordig spel achterin en ongemene ruwheid (o.a. twee wedstrijdstraffen klasse drie) tegen de Denen de das omgedaan en moesten van de Sonics winnen om verder te gaan. In tegenstelling tot hun eerdere wedstrijd speelden de Esten een sportieve en goede wedstrijd en lieten ze UA Sonics in de eerste periode kansloos. Een 3-0 voorsprong na de eerste periode was hiervan het gevolg. In de tweede periode herpakte de Amersfoortse ploeg zich, maar van de vele kansen werd er slechts eentje benut. Hierdoor wisten de Esten er aan het eind van de tweede periode nog met een 2-1 periodewinst vandoor te gaan, waar juist UA Sonics met een periodewinst de spanning terug in de wedstrijd had moeten brengen. In de derde periode drongen de Amersfoorters wat meer aan in een poging terug in de wedstrijd te komen, maar het waren met name de Esten die hiervan profiteerden en verder uitliepen. Vijf seconden voor tijd kwam er nog een memorabel moment voor doelman Maarten Verweij, toen de Esten een penalty kregen omdat Sonics verdediger Eelco Hoogwout de bal voor het dak van een leeg doel wegschoot. Maarten wost zijn sterke optreden in de eerste twee wedstrijden te bekronen door de penalty overtuigend te stoppen. Al met al een verdiende overwinning voor de Estse ploeg, waarbij UA Sonics verzuimde de wedstrijd in de tweede periode te laten kantelen en verder te veel straffen nodig hadden om het Estse aanvalsspel te stoppen.

Door de nederlaag moest UA Sonics later die dag weer aantreden voor een plaatsingswedstrijd, dit tegen de Italiaanse kampioen SSV Diamante Bolzano. UA Sonics was de gehele wedstrijd de sterkere ploeg en wist het spel van begin tot eind te domineren. In de eerste periode was de aanvalsopbouw van de Amersfoorters nog wat te statisch waardoor de Italiaanse kampioen niet echt in de problemen kwam. Via twee snelle en scherpe counters bleven de Italianen zelfs nog goed in de wedstrijd zitten. In de tweede periode werd het Nederlandse spel wat dynamischer en minder voorspelbaar, wat al snel resulteerde in doelpunten en een voor de Italianen onoverbrugbare voorsprong. In de derde periode was het verzet van de ploeg uit Bolzano definitief gebroken en kon UA Sonics rustig verder aan de score werken. Zo resteerde met een dikke overwinning een verdiende afsluiting van een goed toernooi voor de Nederlandse kampioen, waarbij gebleken is dat het gat met de toplanden in de voorronde (Denemarken, Estland) kleiner is geworden terwijl het gat met de overige deelnemers (Italie, Spanje) beduidend groter is geworden. Al met al een opsteker voor het Nederlandse unihockey.

Dameskampioen Ladies Together moest dezelfde dag aantreden voor haar laatste groepswedstrijd tegen de Letse kampioen Lauku Avize. De vooraf veel sterker geachte Letsen bleken inderdaad een maatje te groot voor de Nederlandse kampioen, maar met strak verdedigend en goed positiespel wisten de Nederlandse dames de Letse score tot 10 doelpunten beperkt te houden. Uit een snelle counter wist Marloes Cremers ook nog de Nederlandse eer middels een tegendoelpunt te redden.

Door de nederlaag moest ook Ladies Together dezelfde avond nog aantreden voor een plaatsingswedstrijd, ook voor hen om de 11e plaats in de eindrangschikking. Tegenstander waren de dames van Jogeva Spordiklube Tahe uit Estland. Luidkeels aangemoedigd door de Sonics-spelers die juist daarvoor gewonnen hadden, wisten de Nederlandse dames hun tegenstander van begin tot eind op eigen helft vast te zetten. Hoewel de Estse dames technisch gezien beter leken, bleek Ladies Together met zeer goed positiespel en inzet dit ruimschoots te compenseren. Net als in hun eerste wedstrijd zat de moeilijkheid hem echter in het afmaken. Voornamelijk door een gebrek aan schotkracht bleef de eerste periode op een 0-0 stand steken. In de tweede periode schakelden de Nederlandse dames over naar een zeer aanvallend 1-2-2 systeem, wat binnen vijf minuten tot twee treffers en een dik verdiende voorsprong leidde. Het Estse verzet was daarmee ook meteen gebroken en zelfs met een man minder door een twee-minutenstraf voor Ladies Together verdedigster Petra Bouwhuis zetten de Nederlandse meiden hun tegenstanders op eigen helft vast. Het was duidelijk dat de wedstrijd niet verloren kon gaan en waar Ladies Together er in de derde periode nog een derde doelpunt bij wist te maken, kwamen de Estse dames in het geheel niet aan scoren toe. Hiermee werd Ladies Together het eerste Nederlandse team dat in een internationale wedstrijd de nul wist te houden. Een waardig slot voor een zeer leerzaam eerste optreden van een Nederlands damesteam in de Europa Cup.

Wedstrijdstatistieken:

UA Sonics - Jogeva Spordiklube Tahe (EST) 3-10 (0-3, 1-2, 2-5)

strafminuten: UA Sonics 10, Jogeva 0

(Milan de Jong 2, Olli Tikka 2, Edwin Achten 2, Daniel Enfors 2, Eelco Hoogwout 2)

doelpunten UA Sonics:

Mats Eglin (assist Ville Kulmala)

Boukjan Aukes (-)

Olli Tikka (Ville Kulmala)

bijz.: Keeper Maarten Verweij stopt penalty in de derde periode.

 

Lauku Avize (LET) - Ladies Together 10-1

strafminuten: Ladies Together 2 (Suzan Hombergen)

doelpunt Ladies Together: Marloes Cremers (-)

 

UA Sonics - SSV Diamante Bolzano (IT) 14-4 (3-2, 5-2, 6-0)

doelpunten UA Sonics:

Mats Eglin (assist Daniel Enfors)

Mats Eglin (Boukjan Aukes)

Olli Tikka (penalty)

Mats Eglin (Maarten Verweij)

Daniel Enfors (Mats Eglin)

Joost Geerdink (Milan de Jong)

Johan Kruseman (Eelco Hoogwout, powerplay)

Mats Eglin (Boukjan Aukes)

Ville Kulmala (Daniel Tano)

Daniel Enfors (-)

Milan de Jong (Edwin Achten)

Ville Kulmala (Daniel Tano)

Olli Tikka (Daniel Tano)

Olli Tikka (Henri Otjens)

strafminuten: UA Sonics 2 (Ville Kulmala), SSV Diamante Bolzano 4

 

Ladies Together - Jogeva Spordiklube Tahe (EST) 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

strafminuten: Ladies Together 2 (Petra Bouwhuis), Jogeva SK Tahe 2

doelpunten Ladies Together:

Alisia Peters (assist Marloes Cremers)

Yvonne Lucassen (Marion de Vries)

Marloes Cremers (-) 
WKdames2007Supporters
WKdames2010warmlopen
U19 team in Weissenfels1

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl