Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

WFC 2006 Dagboek

Verslagen, impressies, en andere zaken omtrent het WK in Zweden

21 mei: SloveniŽ - Nederland

SloveniŽ - Nederland: 7-5 (3-2 2-0 2-3)

De allereerste wedstrijd van het toernooi, en gelijk mochten onze mannen in het Oranje aan de slag. SloveniŽ is vooral een geroutineerd team, dat sterk is in de counter. Het was dan ook zaak om ze te laten komen, en daarna er zelf doorheen te breken.

De eerste linie van vandaag bestond, naast goalie Kristian ten Hof, uit Terry en Norry Samwell, alsmede Il Shik Sloover, Rob LabruyŤre en Guy Teulings.

Na 3 seconden spelen werd het eerste schot al op de Sloveense keeper afgevuurd. Een goed begin en pas na 2 minuten spelen kwam pas het eerste gevaar van de Slovenen.

Toen op 7.29 een Sloveen 2 minuten kreeg voor interference, kon de eerste powerplay beginnen, welke uitmonden in de 0-1 op 9.05 met een vernietigend schot van Terry Samwell vanaf de middellijn.

Het leek wel alsof dit de wake up call was voor SloveniŽ aangezien ze daarna gelijk druk gingen zetten op de Nederlandse verdediging. Op 12.21 was daar dan ook de gelijkmaker, aangezien SloveniŽ profiteerde van een onoplettenheid. Binnen 2 minuten scoorde SloveniŽ daarna de 2-1 en de 3-1. Gelukkig scoorde niet veel later, op 15.06, Rob een mooie goal voor de 3-2. De keeper was net te laat in de andere hoek. Vlak hierna viel deze keeper uit met een blessure, maar een verzwakking werd het zeker niet. Zijn opvolger keepte zeer goed.

In de 2e periode kreeg SloveniŽ nog steeds makkelijk een man vrij voor de keeper, en liep weer uit na 4-2. 5 minuten powerplay, na duwen vlak voor het doel van een Sloveen, was echter niet aan Nederland besteed. En op 16.41 scoorde SloveniŽ zelfs de 5-2.

De laatste periode, met weer enkele powerplay situaties, maar het lukte maar niet om te scoren. Maar toen, 12.29, in een scrimage kreeg Stephan Widjaja de bal langs de goalie, op aangeven van Felix Doorneveld, en er begon weer hoop te ontstaan. Helemaal nadat Joshua Herbst op 14.26 ook een rebound er in werkte, op assist van Guy Teulings. SloveniŽ reageerde echter met het scoren van de 4-6, nog geen minuut hierna.

In de laatste minuut van de wedstrijd, met nog 28 seconden op de klok, beging de Sloveense keeper echter een grote fout. Een uitgooi belande bij Rob, die Felix in staat stelde om de aansluitingstreffer te maken. Het was nog mogelijk en een herhaling van de 6-6 van 2 jaar geleden leek mogelijk. Echter, het laatste doelpunt was voor SloveniŽ, toen een Sloveen de kans kreeg om vlak voor tijd nog een bal in het lege Nederlandse net te krijgen.

Jammer genoeg verloren, maar met een beetje meer geluk, moet de volgende wedstrijd toch gaan lukken. Oostenrijk, beware...

SloveniŽ Ė Nederland: 7-5 (3-2 2-0 2-3) Doelpunten Nederland: 1-0 9.05 Terry Samwell 2-3 15.06 Rob LabruyŤre (ass. Terry Samwell) 3-5 52.29 Stephan Widjaja (ass. Felix Doorneveld) 4-5 54.26 Joshua Herbst (ass. Guy Teulings) 5-6 59.32 Felix Doorneveld (ass. Rob LabruyŤre)

Man of the Match: Terry Samwell


21 mei: Een roerige dag...

Na de deceptie tegen SloveniŽ stond er veel te gebeuren. Verliezen is niet leuk, maar de manier waarop was zeker niet zoals het zou moeten zijn. Dezelfde avond werd dan ook een tactische meeting belegd. De uitkomst zou duidelijk zijn tegen Oostenrijk.

Ondertussen zijn ook de fans gesignaleerd, zeer duidelijk zelfs. Vanuit Utrecht is een delegatie gekomen van enkele heren strak in een oranje pak, en iemand in een overal met leeuwenmuts. Tevens zijn de mensen luid en duidelijk aanwezig, samen met de overige Oranje fans, waardoor de WK mascotte Globall tijdens de pauzes graag even speciaal komt dansen voor onze supporters. Deze mascotte, een bal met gezicht en handen en voeten is zowiezo een leuke verschijning, en zou als speler vooral goed zijn als keeper. Er kan haast geen bal langs...

Maar ondertussen zijn er helaas ook een personele problemen te melden. Captain Paul Arens heeft last van zijn knie, en kon zodoende niet spelen tegen Oostenrijk. Eelco Hoogwout is herstellende van een jetlag, en verder worden tijdens de wedstrijden door de spelers genoeg aanvallen geincasseerd om het fysiek aan te tasten.

En toen was het tijd voor de wedstrijd...


22 mei: Nederland - Oostenrijk: 4-3

Een overwinning!!! De laatste kans om de halve finales te kunnen halen, en deze werd gegrepen. Oostenrijk had gisteren de wedstrijd van Nederland al gezien, dus ze waren voorbereid. Maar het verliep anders.

Vanwege de voorbereiding hadden de coaches besloten om de tactiek om te gooien, alsmede de linies, en deze halverwege nog te veranderen. En het scheen te werken. De linies voor van daag waren:

  • Goalie: Kristian ten Hof
  • 1e linie: Terry en Norry Samwell (D), Guy Teulings (C), Rob LabruyŤre en Joshua Herbst (F)
  • 2e linie: Il Shik Sloover en Eelco Hoogwout (D), Adrian Mom (C), Joost Schram en Felix Doorneveld (F).

Gedurende de 1e periode werd al gelijk duidelijk dat Oostenrijk niet afwacht en een duel waarin Oostenrijk zeer gevaarlijk was bij tijd en wijle ontspon zich. Maar vandaag had goalie Kristian ten Hof een beduidend betere vorm dan de dag ervoor, en hij redde zeer veel ballen.

In de 9e minuut was het dan zover. Een pass van Terry vanuit de verdediging, en Guy stond ongedekt en tikte de 1-0 binnen. Het eerste verschil was gemaakt. Niet veel later, op 10.55, verdubbelde Rob de voorsprong. Guy schoot, de goalie redde, maar was kansloos op de rebound. Even later kreeg Rob zelfs een kans 1 op 1 tegenover de goalie, maar helaas was deze nu alerter.

Niet veel hierna was het de beurt aan de broertjes Samwell. In een vrije slag, waarin het betere voetenwerk kon worden gezien bleef tot het laatst onduidelijk wie zou schieten. Het werd uiteindelijk een pass van Terry en een goal van Norry. 3-0, en Oostenrijk nam een time-out.

Een manco in het spel van Nederland is nog steeds de powerplay. Ook vandaag weer enkele mogelijkheden, maar wederom lukte het niet om de verdediging uit te spelen. Een verbeterpuntje voor de volgende wedstrijd?

De 2e periode begon spectaculair, toen Adrian de lat raakte, niet veel later gevolgd door een penalty shot. Felix stond vrij voor de goalie, klaar om in te schieten, maar werd van achteren op de stick geslagen. Het penalty shot bleef echter zonder de gehoopte uitkomst. Juist op het moment van schieten glipte de bal weg van de stick van Terry, en de 2e kans was uit een onmogelijke hoek. Een powerplay derhalve, maar enfin...

Op 27.18 was het echter weer raak. Rob verzeilde in een scrimage, en lepelde de bal met zijn backhand achter de goalie, die de bal waarschijnlijk pas zag toen deze al achter hem lag. 4-0 en een royale voorsprong.

Het duel werd ondertussen steeds grimmiger. Oostenrijk ging steeds fysieker spelen en Nederland moest daar wel in mee. Het gevolg was dat aan het einde van de 2e periode Nederland tot 2 keer toe met een man minder moest spelen, maar ook de Oostenrijkse powerplay was niet gevaarlijk genoeg. Tevens was Kristian erg goed op dreef, dus de marge van 4 bleef.

De 3e periode moest Oostenrijk wel voluit gaan. Het spel werd nog fysieker, maar het bleef binnen de grenzen die de Tsjechische scheidsrechters gaven. Een domper was echter de 4-1. Een Oostenrijkse speler kreeg iets te veel vrijheid en schoot van afstand de bal achter Kristian. Niet veel hierna kreeg Guy ook nog eens een tijdstraf voor te weinig afstand nemen, maar Nederland bleef stand houden. Toen deze afgelopen was, mocht Nederland het weer 2 minuten met een man meer proberen, nadat Felix vrij hard onderuitgebeukt werd. Pas in de laatste 5 minuten wist Oostenrijk het net weer te vinden. Een rebound werd binnen gewerkt, en 2 minuten later, ondertussen de 59e minuut (58.41) scoorde Oostenrijk de 4-3. Zou het dan toch nog misgaan?

Gelukkig niet, en de ontlading was groot. Man of the Match was Kristian ten Hof, en het doel om de halve finales te halen is weer dichterbij gekomen. Morgen een rustdag, welverdiend en broodnodig, en woensdag mogen de heren in het Oranje weer aan de slag tegen AustraliŽ. Dan weer met nieuwe en frisse spelers, dus de vooruitzichten zijn weer positief...

Nederland - Oostenrijk 4-3 (3-0 1-0 0-3)

Doelpunten Nederland: 1-0 9.13 Guy Teulings (Terry Samwell) 2-0 Rob LabruyŤre (Guy Teulings) 3-0 13.41 Noory Samwell (Terry Samwell) 4-0 27.18 Rob LabruyŤre (Norry Samwell).


23 mei: Een ander soort teamprestatie

Op de vrije dinsdag werd reeds vroeg in de morgen een ander soort teamprestatie gevraagd. Na de overwinning op Oostenrijk, en de nederlaag tegen SloveniŽ, stond om 10 uur 's ochtends het duel tussen deze twee landen op het programma. Als Oostenrijk zou winnen, zouden ze alsnog kans maken op de halve finales, dus als team was het nodig om massaal achter SloveniŽ te staan.

De wedstrijd zelf was een kraker tussen twee landen die zeer gedreven speelde (met de nodige tijdstraffen tot gevolg) en een niet altijd foutloze arbitrage. Maar het goede nieuws was dat onze inspanningen hielpen. SloveniŽ pakte in de 2e periode de leiding met 2 doelpunten verschil, en ondanks verwoedde pogingen van Oostenrijk lukte het ze niet om dat gat te dichten. Telkens wisten de Slovenen toch weer het verschil te maken. En toen de 8-6 werd gescoord, enkele seconden voor het eindsignaal was de vreugde daar. Niet alleen bij de Slovenen, die met 6 uit 3 fier aan de leiding gaan, maar ook bij het Nederlands team. Als we nu onze wedstrijden winnen, zijn de halve finales bereikt. En vanaf dan is alles weer mogelijk...


24 mei: Nederland pas laat langs AustraliŽ

Vandaag stond dan de wedstrijd tegen AustraliŽ op de planning om 10 uur 's ochtends. Na de wedstrijd van gisteren was het belangrijk te waken voor onderschatting en het idee dat deze match wel even gewonnen ging worden. De hele avond was er over gepraat, en op het veld moest het dan gaan gebeuren.

 

Voor de wedstrijd was er nog een hilarisch moment. Onze favoriete mascotte Globall, ook te zien op de foto's, had er zin in. Aan de zijkant daarentegen stond men druk te gebaren dat het toch echt tijd was om weer naar binnen te komen, maar onze lopende bal bleef maar door gaan (de moonwalk, andere dansjes, de wave en nog meer van zulks), onder aanmoedigingen van het publiek. Uiteindelijk werd hij dan toch maar naar de kant gedirigeerd. Overigens begint de mascotte er al iets minder rond uit te zien, maar volgens de persman van het toernooi wordt dat nog hersteld. Er was een vrijgezellenfeestje in het Zweedse team, zodoende...

 

En toen de wedstrijd. Waar men zo bang voor was gebeurde. Nederland speelde de eerste 2 periodes zeer ongeÔnspireerd en de scherpte ontbrak totaal. De klasse van Nederland was er wel, maar het tempo lag te laag om echt iets te kunnen bereiken tegen de groen-gele muur van AustraliŽ. AustraliŽ daarentegen speelde met hart en ziel en vocht zich naar een goede uitgangspositie. Het enige wat ze niet lukte was om de goed keepende Maarten Verweij te passeren.

 

In de opstelling van Nederland was te merken dat sommige spelers rust kregen. Il Shik stond zowiezo niet als speler op het formulier, en de 2e linie van vandaag bestond uit Remko en Josh in de verdediging, Johan als Center, en Milan en Roland als Forwards, al was Milan de diepe man in een 2-2-1 systeem.

 

Na iets meer dan 2 minuten mocht Nederland voor het eerst gaan proberen een penalty door te komen. Roland maakte iets te veel overtredingen op een rij en kreeg 2 minuten. Een halve minuut later viel de goal, maar dan voor Nederland. Guy Teulings vond een gaatje, en de Australische goalie zag er niet sterk uit. Net toen Nederland weer compleet zou zijn scoorde AustraliŽ alsnog. Een schot van afstand verdween strak in de kruising. Maarten zag hem bijna niet aankomen. Maar hij bleef ook hierna doorgaan met goede saves. AustraliŽ kwam er niet langs.

 

Ook vandaag was Nederland vrij machteloos in de powerplay. Het gaat te langzaam, wat komt doordat Terry, de aanjager in zulke situaties, wat minder snel is dan in Zwitserland, en derhalve bang om de bal te verliezen. Er wordt aan gewerkt, en voor de halve finales kunnen we nog wat verwachten...

 

In de 2e periode was het enige wat het vermelden waard was een goal van Guy op assist van Terry.

 

In de 3e periode waren er de nodige veranderingen. De 1e linie bestond nu uit Norry en Josh in de verdediging, Guy als Center, en Terry en Rob in de aanval. Felix was doorgeschoven naar de 2e linie, die nu bestond uit Eelco en Paul in de verdediging, Adrian als Center en Stephan en Felix dus.

Het leek alsof het team eindelijk door had dat er echt voor gestreden moest worden vandaag, en dat werd vrij snel in acties omgezet. Met name vanachter de goal bleek het mogelijk de bal goed te verwerken. Na een goede 2 minuten haalde Felix de bal net weg voor de goalie aan de ene kant van de goal, en via de achterkant werd de bal de andere hoek in gewerkt. Even later deed Terry hetzelfde en begon Nederland warm te draaien. De AustraliŽrs namen een time-out, en vervingen hun goalie.

 

Voor 363 toeschouwers bleef Nederland de overhand houden, en langzaam maar zeker de druk op te voeren. Met name Rob bleek in deze fase zeer doeltreffen, 2 keer om precies te zijn, allebei de keren op aangeven van Terry.

 

Na afloop werd zeer terecht Maarten gekozen tot man of the match. Minder tevreden over de wedstrijd was Micke. De uitslag was goed, maar de manier waarop moet toch echt beter. Morgen tegen Singapore, en het belooft wat te worden. Hopelijk alleen dan wel met scheidsrechters die er zin in hebben om ook in de B divisie te fluiten.

 

AustraliŽ Ė Nederland:            1-6 (1-1 0-1 0-4)

Doelpunten Nederland:

1-0       2.58                 Guy Teulings

2-1       23.19               Guy Teulings (Terry Samwell)

3-1       42.46               Felix Doornveld (Adrian Mom)

4-1       43.12               Terry Samwell (Rob LabruyŤre)

5-1       51.49               Rob LabruyŤre (Terry Samwell)
6-1       54.43               Rob LabruyŤre (Terry Samwell)


24 mei: De persconferentie

Nadat Nederland zijn wedstrijd had gewonnen, gaat een dag gewoon verder. Denemarken - Zwitserland was een wedstrijd waarin Zwitserland duidelijk liet zien wat ze in huis hebben, en nadat de Denen alles hadden gegeven in het begin, was het niet te moeilijk om de klus te klaren met een mooie 12-3 overwinning.

Ondertussen was een persoonlijke triomf ook zichtbaar geworden. Aangezien niet alles even strak georganiseerd is, was de IFF op zoek naar een fotograaf om ook wat beeldmateriaal te hebben van de wedstrijden. Voor de wedstrijden in MalmŲ kwamen ze terecht bij onze NeFUB huisfotografe Všnš. Toch een mooie eer...

De pers van zo'n evenement is trouwens een belevenis op zich. In de A landen zijn er de nodige bladen en ook kranten die over zo'n evenement schrijven en dus allemaal een reporter sturen. Aangezien we in Nederland nog niet zo ver zijn, maar wel wat aan de communicatie willen doen, is een vrijwilliger gestuurd. Met laptop en schrijfblok bewapend begeef je je zo tussen de professionals in de hoop dat je niet te veel uit de toon valt. De voorzieningen zijn gelukkig goed. Alle informatie wordt hier zo snel mogelijk bezorgd en iedereen, mits bewapend met de juiste badge, komt hier binnenvallen om aan een spervuur van vragen te worden onderworpen.

Ook voor de inwendige mens wordt hier gezorgd. Zo hebben Všnš en ik ondertussen een schema van ontbijt, lunch en diner in de persruimte. En de hele tijd met hetzelfde eten ook nog. Ook zijn hier de nodige koekjes, te koop bij de IKEA bij u in de buurt, en wordt de koffie regelmatig vers gezet. Hoe moet een journalist anders zijn werk doen? Maar toch, ergens blijf je hopen dat het eten van morgen eens wat anders is. Of in ieder geval, als ze de koekjes maar niet veranderen...

Maar terug naar het werk zelf. Singapore had nog een leuke wedstrijd tegen SloveniŽ en stond na 2 perioden zelfs voor met 2-1. Een interessant resultaat voor Nederland, aangezien dan waarschijnlijk Estland ontlopen zou kunnen worden voor de halve finales (en dat wil ieder nadenkend mens wel), maar met een beetje extra hun best doen won SloveniŽ ook deze wedstrijd, en weet Nederland dat er morgen gewonnen moet worden om de halve finales helemaal zeker te hebben. Of in ieder geval een gelijkspel...

En daarna was het weer tijd, voor zoals dat heet, de jaarlijkse slachting van Duitsland. Duitsland-Zweden is de wedstrijd tussen de nummer 1 van de wereld, en het land dat als 10e was ingeschaal voor dit toernooi en in de wandelgangen werd al gespeculeerd over een nieuw record op het WK voor A-landen. Het liep echter anders, en Zweden won met "maar" 15-1. Tijdens de persconferentie wordt dan natuurlijk gevraagd hoe dat zo tot stand kwam. De Zweden, haast verveeld spelend, probeerden zo veel mogelijk te schieten vanuit de Defensive line, en dat was gelukt, dus de coach was blij. De Duitse coach daarentegen was lyrisch. Allereerst het feit dat het dit jaar allemaal was meegevallen, en daarna een speech waarin Zweden werd bedankt dat ze niet voluit hadden gespeeld deze keer... En met een blozende Zweedse keeper na zoveel loftuitingen dat hij in zijn misschien laatste interland ooit nog een bal had doorgelaten, kwam ook deze dag weer ten einde...


25 mei: Nederland door naar de halve finales.

Na een moeizaam begon wist Nederland alsnog Singapore te verslaan met mooie cijfers. In de 1e periode bleek echter het spel van Singapore, gebaseerd op hun enorme loopvermogen, moeilijk te bestrijden. Tevens was elke poging om de spelers te blokkeren verdoemd door de scheidsrechters vanwege het verschil in fysiek. Gemiddeld is het Nederlandse team zo'n 7 jaar ouder en een kilo of 20 zwaarder en een centimeter of 15 langer.

De wedstrijd begon met een 1e line, die je normaliter als 2e zou verwachten. Aangezien Singapore heel snel is, werd begonnen met Il Shik en Paul in de verdediging, Adrian als Center en Stephan en Edwin Achten als aanvallers. Na 43 seconden echter kreeg Edwin 2 minuten na een duel met een aanvaller van Singapore. En al snel bleek Singapore in staat zo'n buitenkans te benutten. Maarten, wederom de goalie, was kansloos.

Maar iets later gaf Singapore blijk van een gebrek aan tactiek, toen een crosspass van Guy werd binnengewerkt door Terry. Iets later bracht een solo actie van Guy de 2-1 en kon Nederland al weer wat geruster zijn. Ook werd vandaag de powerplay beter benut en in zo'n situatie was wederom Terry de afmaker op aangeven van broerlief Norry. De 3-2, vlak voor het einde van de eerste periode, was echter een grote domper. De stemming in het team was niet goed, en er moest het nodige worden bijgestuurd.

De 2e periode begon flitsend. Face-off, goal. 9 seconden hadden Rob, de aangever, en Terry, de afmaker, nodig. In de line-up was Stephan ondertussen vervangen door Sven Landmeter, die daarmee zijn debuut maakte op dit toernooi, en halverwege de periode werd Milan ingebracht voor Edwin. Maar niet voordat Nederland eerst nog de 5-2 scoorde door toedoen van Guy, op aangeven van Norry.

De 5-3 van Singapore was een goal van wonderlijke schoonheid. Een airhook goal, zoals maar weinigen het kunnen. Maarten was kansloos. Het veld werd daarna wat leger toen Norry en zijn tegenstander 2 minuten kregen. Norry's spel was zowiezo de spelers van Singapore te machtig, maar de scheidsrechters namen hun in bescherming, wat Nederland veel vreemde tijdstraffen opleverde. Maar 4 tegen 4 bleek voor Nederland een voordeel, aangezien Josh (assist Terry) en Rob (assist Josh) het net vonden. Singapore reageerde echter met 2 doelpunten snel daarna, waarna Norry (assist Terry) met een schot van afstand in de laatste seconden van de periode de stand op 8-5 bracht.

Maar uiteindelijk gaf dan toch de pure klasse de doorslag. Met name Terry Samwell was vandaag goed op dreef, zoals al vermeld, en is na deze wedstrijd leider in het topscorers klassement met 17 punten (6 doelpunten, 11 assists). En zoals vaker in zulke wedstrijden kan worden gezien breekt op het einde het team dat op de top van zijn kunnen heeft gespeeld, en kan alsnog een mooie score worden neergezet.

Kristian loste Maarten af, en de 2e line bestond nu uit Remko en Il Shik, Sven, en Joost en Milan. De eerste goal van de periode, na bijna 13 minuten, was echter voor Singapore, aangezien Milan na een onschuldig duel vreemd genoeg 2 minuten had gekregen. Het slot akkoord in de laatste anderhalve minuut was voor Nederland, toen Norry (ass. Terry), Rob (ass. Terry) en Terry (ass. Guy) het net troffen. En zo werd het 11-6, en moest iedereen, waaronder uw reporter, zich haasten om zo snel mogelijk naar Stockholm te geraken, een goeie 650 kilometer verderop.

En nu de voorbereiding op de halve finale tegen Estland. Terry heeft een nieuwe stick, nadat zijn vorige het begaf, dus dat belooft nog wat. Makkelijk zal het niet worden, maar wie weet kan Nederland voor een verrassing zorgen. Een medaille moet mogelijk zijn.

Nederland Ė Singapore 11-6 (3-2 5-3 3-1)
Doelpunten:

1-1       4.11                 Terry Samwell (Guy Teulings)
2-1       6.08                 Guy Teulings
3-1       14.18               Terry Samwell (Norry Samwell)
4-2       20.09               Terry Samwell (Rob LabruyŤre)
5-2       24.42               Guy Teulings (Norry Samwell)
6-3       35.54               Joshua Herbst (Terry Samwell)
7-3       37.13               Rob LabruyŤre (Joshua Herbst)
8-5       39.39               Norry Samwell (Terry Samwell)
9-6       58.26               Rob LabruyŤre (Terry Samwell)
10-6     59.29               Rob LabruyŤre (Terry Samwell)
11-6     59.46               Terry Samwell (Guy Teulings)


26 mei: Nederland ten onder

Soms is het moeilijk om te omschrijven hoe het spel overkwam, maar deze keer kan dat vrij kort.

Estland, van tevoren al gevreesd als tegenstander, bleek een maatje te groot en promoveert dan ook zeer waarschijnlijk naar de A divisie, alwaar ze verwacht worden een vast plekje te vinden. Hoe kwam dit echter tot stand.

Nederland begon verdedigend. Estland pakte gelijk het initiatief namelijk en begon met de omsingeling van de Nederlandse goal. Na 2.33 leidde dat ook tot de eerste treffer. Estland passte snel rond en schoot daarnaast erg snel en goed. Nederland had wel goede aanvallen, met name via Rob LabruyŤre, maar slaagde er voorlopig nog niet in het net te vinden. Na 6.55 lukte dat wel. Norry haalde uit, de goalie redde, en Rob legde de rebound erin. 1-1, er kon nog van alles gebeuren.

Helaas kwam dat met name van de kant van Estland. Het ontbrak het Nederlands team helaas aan de benodigde scherpte op sommige momenten, en met hun snelle spel speelde Estland dat goed uit. De 2-1, 3-1 en 4-1 kwamen allemaal via zulk soort momenten tot stand.

De 2e periode begon spetterend, en na nog geen 3 minuten was het alweer 7-1. Ondertussen zat Kristian er door heen, mentaal, en kwam Maarten in het veld. De 7-2 was weer een verademing. Terry en Norry voelen elkaar goed aan, en via een vrije slag scoorde Terry toch weer zijn doelpuntje. Hierna ging Estland gewoon door met goed spelen en liep zo gestaag uit tot 9-2. De 9-3 kwam op naam van Felix, op assist van Johan. Het laatste noemenswaardige wapenfeit van Nederlandse kant was in de 3e periode de 11-4, gescoord door Johan Kruseman, die een goede partij speelde, en dan ook terecht gekozen werd tot Man of the Match.

En dan nu, zo meteen het duel om de 3e plaats tegen SloveniŽ. Iedereen is er weer bij, en hopelijk krijgt Tim Hidskes vandaag ook zijn eerste speelminuten. Op naar het brons!


27 mei: Nederland pakt het brons

En dan rest de strijd om het brons. Immer moeilijk om jezelf nog een keer op te laden en het beste van jezelf te laten zien. Tevens was de hal vandaag op zijn vriendelijkst gezegd niet echt druk. Nederland had ongeveer 15 fans, SloveniŽ 10... Aangevuld met de rest kom je dan op 76 toeschouwers... Ik geloof dat hiermee het toeschouwersdieptepunt van het toernooi mee was bereikt. En zwaar onterecht.

Beide teams hadden elkaar al eerder ontmoet, en toen won SloveniŽ, terwijl ze ook nog beter speelden. Deze keer waren de teams qua spel aan elkaar gewaagd en zou het afmaken van kansen beslissen welk team zou winnen.

De eerste periode begon slapend. 45 seconden onderweg, en SloveniŽ had al gescoord. Een Estland visioen begon te ontstaan, maar een goede minuut later was Rob de afmaker voor de 1-1. We konden weer opgelucht ademhalen.

Wie daar ook verantwoordelijk voor was, was Kristian. Niet alle wedstrijden was even scherp, begrijpelijk, maar hij had een juist moment om te pieken, en was deze wedstrijd zeer goed op dreef om de pogingen onschadelijk te maken.

Het spel ging in eerste instantie gelijk op. Beide kanten kregen kansen, maar geen score's. En toen schoot Norry op doel. En met grote snelheid plofte de bal achter de Sloveense goalie. 2-1. En de Slovenen waren hierdoor wel even van slag. Nederland werd sterker en SloveniŽ moest zijn best doen om het zaakje dicht te houden. Het toestaan van een penaltyshot was een uitvlucht, maar Terry wist zich nu wel raad met deze buitenkans. 3-1

De 2e periode was het niveau van beide ploegen weer gelijk, en bleef Kristian doorgaan met goede reddingen. De Powerplay van Nederland was gevaarlijk en op het einde van de periode, met nog 2 seconden op de klok, scoorde Guy uit zo'n situatie, op assist van Rob. 4-1, en een mooie voorsprong. Maar hoe ging SloveniŽ hierop reageren?

De 3e periode liet een zeer aanvallend SloveniŽ zien, en ze deden hun best om Nederland op de pijnbank te leggen. Na 4.26 viel de 4-2. De spanning begon te stijgen, helemaal nadat Terry om wat vage redenen een tijdstraf kreeg. En dat was jammer, want niet veel later kreeg Nederland weer een penaltyshot. Guy omspeelde de keeper, maar de kreeg de bal niet in het net...

Met nog 7 minuten te gaan kwam SloveniŽ terug op 4-3 en leek het nog spannend te gaan worden. Hetzelfde als tijdens de eerste wedstrijd, maar nu dan de andere kant uit. SloveniŽ zette alles op alles, en probeerde veel, maar Kristian bleef alert en met het verstrijken van de tijd, werd de overwinning zekerder. De ontlading was groot. 2 jaar hebben ze ervoor gewerkt, en nu, met een 3e plaats, kan Nederland terug kijken op een mooi toernooi, met wedstrijden vol spanning en sensatie. En namens de NeFUB ging dan ook een speciaal bedankje uit naar de staf en de mensen er om heen: Micael Svensson, Jacob Hoogenboom, Joost Oldenbeuving, Ines Schetters en Pšivi Vššnšnen.

SloveniŽ  - Nederland            3-4            (1-3 0-1 2-0)

 

Doelpunten Nederland:

1-1       1.56                 Rob LabruyŤre

1-2       11.18               Norry Samwell (Rob LabruyŤre)

1-3       18.06               Terry Samwell

1-4       39.58               Guy Teulings (Rob LabruyŤre)


27 mei: Globen

Elk land heeft zo zijn nationale trots qua stadion, waar elk zichzelf respecterend toernooi haar finale kent. In Nederland bouwt men Ahoy altijd om, of doet men het dak op de ArenA dicht, hier in Stockholm heet de plaats Globen.

De naam an sich is zeer juist gekozen. Het vermoeden bestaat dat dit stadium onder de grond doorloopt en zo daadwerkelijk een globe vormt. Van de buitenkant af bezien is het met name een 83 meter hoge bol die lijkt alsof er zojuist een divisie buitenaardse floorballers is geland: Er zitten nog raampjes in...

Van de binnenkant is het rood. Rode stoelen sieren de arena, en zo kunnen meer dan 15.000 mensen plaats nemen. Als je weet dat het voor de finale is uitverkocht, betekent dat, dat je vanaf een goede 30 meter hoogte nog de wedstrijd moet volgen, of vanaf de ontbijttafel in het nabijgelegen hotel. De wedstrijden hier zijn zeer wisselend bezocht. Bij Denemarken tegen Letland, op een tijdstip dat de winkels nog niet eens open zijn (9.30h) waren er maar 360 toeschouwers, waardoor een gevoel van leegte je toch wel bekruipt. Vanmiddag tijdens Finland tegen Zwitserland, dezelfde dag maar dan 9 uur later, waren het er al 7.153.

En die 7.153 toeschouwers keken dan ook toe toen Kristian en Terry hun prijs voor lid van het B-divisie All Star Team mochten ophalen in een van de pauze's. Een mooi moment voor hun, maar ook voor het Nederlandse Floorball in het algemeen. Gekozen door de gezamenlijke pers en andere kenners.

Het leuke ook van zo'n stadion is dat er vaak gefilmd wordt. En tijdens een korte onderbreking krijg je dan ook zicht op het publiek. Tijdens een wedstrijd als Finland - Zwitserland gaat dat vrij ver. Enerzijds rood-wit met koebel en wit kruis, en aan de andere kant blauw-wit met de meest vreemde attributen en een witte vlag met blauw kruis. De individuele fan bestaat niet. Het is een menigte en die host en zingt de hele tijd door. En voor TV wordt het alleen maar erger, tenminste, als ze er achter komen. Van een Fin die duidelijk vaker wat danspasjes oefent, tot een stelletje Zwitsers dat liever niet in beeld was gekomen, tot een stel uit Finland, waarvan je de ondertiteling wel kan raden: - He, we zijn nu in beeld. - Echt? - Ja, kijk maar! - Oh nee...

En morgen dan. Zweden - Finland. Een duel tussen twee buurnaties die al vaker de strijd met elkaar hebben aangebonden, en waarvan Finland de laatste keren heeft gewonnen. Maar dit is anders. Dit is Globen, de heilige grond der Zweden, hun heiligdom, waarin de blauw witte barbaren met hun Sisu geen voet aan de grond mogen krijgen. Ja, dit belooft wat te worden. Morgen, hier te zien... In Globen...


28 mei: Zweden toch weer wereldkampioen

In een goed gevulde Globen Arena (meer dan 10.000 man met gemak) is dan nu de finale bezig. Nadat Zwitserland met 9-4 van TsjechiŽ heeft gewonnen, is het nu de beurt aan de Finnen en Zweden om uit te maken wie de titel wint.

Het begin is duidelijk voor Finland, dat met snel spel enkele keren de Zweedse verdediging het nakijken gaf. Mika Kohonen, sterspeler van de Finnen, blijkt een ware plaag en heeft al 3 punten (1+2) verzameld. Zweden heeft pas 1 keer gescoord, na een scrimmage, waarbij 3 pogingen nodig waren om de bal achter de uitmuntende Finse goalie Toivoniemi te krijgen. Tussenstand derhalve: 3-1.

De 2e periode was gelijk duidelijk dat Zweden het er niet bij laat zitten. Enkele gevaarlijke aanvallen en Finland moet zijn best doen om de scores tegen te houden. Pas na een minuut of 5 begint Finland uit zijn schulp te kruipen en wordt geleidelijker weer wat sterker dan Zweden. Het is echter Zweden dat weet te scoren. Eerste poging mislukt, 2e ook, maar de 3e wordt er in gefrommeld door Conny Vesterlund. Een goede 2 minuten later maakt Zweden zelfs de gelijkmaker. 3-3. Peter FischerstrŲm schiet vanaf de boarding en de bal vliegt in de goal. In deze periode is Zweden met name goed aan het verdedigen. De schotstatistieken zijn ook duidelijk in hun voordeel, dus gaat de wedstrijd dan toch kantelen?

Mika Kohonen denkt daar anders over en schiet in de 15e minuut Finland weer op voorsprong. Hij laat deze wedstrijd duidelijk zijn klasse zien en het is nu te begrijpen waarom hij topscorer is geweest in zowel Zweden als Finland. Hij bezit beide puntenrecords. De assist komt van Tero Tiitu, die bij bijna alle treffers van Kohonen betrokken is geweest. De stand is nu 4-3 voor Finland, met nog maar 1 periode te gaan. Globen begint al te kolken, dus dat belooft nog heel wat...

Het spektakel ging verder in de 3e periode. Na 46 seconden werd een goal van Zweden afgekeurd en begon de jacht op de treffer voor de 4-4. Voor 12.535 toeschouwers was het echter Finland dat voor 3-5 zorgde. De Zweedse verdediging stond te slapen en Jaakko Hintikka scoorde. Niet veel later scoorde Zweden alsnog via Niklas Jihde. Ook hier ging een verdedigingsfout aan vooraf. 5-4 en de spanning steeg tot ongekende hoogten. Elk balcontact bracht een siddering door het publiek en al helemaal toen Zweden de gelijkmaker scoorde. De goalie kon niets zien door het woud van spelers voor hem, maar de bal ging er nog wel door. Op 15.26 kreeg Zweden een penaltyshot. En ook hier werd geen fout gemaakt door Calebsson, zodat Zweden voor het eerst de leiding was. Hierna bracht Finland Lassi Všntinnen en Esa Jussila in het veld, die samen al de nodige assists en doelpunten hadden verzorgd. De eerste scoorde op zijn eerste balcontact. 6-6 en nog 3,5 minuut te gaan. Finland nam nog een time out, maar kon de overwinning niet meer forceren. Op naar de Overtime met Sudden Death.

Ondertussen was de spanning haast ondraagbaar te worden. Een scherp duel ontspon zich en beide partijen probeerden het. En toen kreeg Finland een penalty. Een Fin werd weggeduwd, en duwde terug en alleen hij kreeg de tijdstraf. De powerplay, het favoriete domein der Zweden, bracht hun deze keer de overwinning, toen Magnus Svensson goed vrijgespeeld werd en de bal achter de Finse goalie schoot.

Finland was beter, Zweden geroutineerder. En zo kreeg dit kampioenschap de geplande kampioen... 2008 is de herkansing in TsjechiŽ. 
Goaliedames
ScheidsenJoostenBart
WKdames2007Supporters

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl