Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

Seksuele intimidatie

Helaas komt seksuele intimidatie voor in alle takken van sport. Jaarlijks komen er zo`n 100 meldingen binnen bij het NOC*NSF over seksuele intimidatie, dat is gemiddeld 1 keer in de 3 dagen. Volgens Leonoor Begeer (vertrouwenscontactpersoon NeFUB) is dat nog maar echter het topje van de ijsberg, veel gevallen worden niet gemeld. Taboe en schaamte spelen hierbij een belangrijke rol. Snel wordt er door een slachtoffer gedacht “Had ik maar eerder nee moeten zeggen”, “Ze zullen me toch niet geloven”, “Ik moet blij zijndat hij me wilt trainen” en “Straks word ik nog uit de selectie gezet”.Seksuele intimidatie kan variŽren van een beledigend grapje, tot gedwongen seks. Alleen de belaagde zelf kan bepalen wat seksuele intimidatie is: hij/zij weet welke handelingen voor hem/haar ongewenst zijn. Op het moment dat hij/zij het gevoel heeft lastig gevallen te worden (op een lichamelijke of seksuele manier) is er sprake van seksuele intimidatie. De slachtoffers zijn meestal vrouwen. Ook homoseksuelen en jonge mannen blijken een kwetsbare groep te zijn.In 92% van de gevallen zijn mannen de beschuldigden, daarvan is 75% een trainer, coach of begeleider.

Als bestuurder wil je de zaken binnen je sportvereniging goed op orde hebben. De zorg voor een veilige omgeving is daarin essentieel. Je wilt ten slotte een situatie scheppen waarin sporters kunnen groeien en bloeien. Maatregelen nemen om seksuele intimidatie te voorkomen hoort daarbij. Verenigingen zouden voorbereid moeten zijn om adequaat om te gaan met de gevolgen, als het toch gebeurt.

Sommige zaken blijven alleen in een kleine kring van direct betrokkenen bekend. Echter steeds vaker is er een risico op publiciteit voor het slachtoffer, de sportvereniging, het verenigingsbestuur, de sportbond en de sport in het algemeen. Het heeft vaak ingrijpende gevolgen voor zowel de slachtoffers als de sport omgeving. Voor de sport geldt dat we iedere zaak van seksuele intimidatie er een teveel vinden! De sport moet alle mogelijke maatregelen om seksuele intimidatie te voorkomen gebruiken.

Om jullie een handreiking te bieden om seksuele intimidatie te voorkomen heeft het NOC*NSF,in samenwerking met andere sportbonden, een toolkit ontwikkeld om seksuele intimidatie zo goed mogelijk te voorkomen en om jullie voor te bereiden op wat mogelijk gaat komen als er toch een incident plaatsvindt. Om de toolkit te openen klik hier.

De NeFUB heeft sinds 2012 een vertrouwenscontactpersoon. Dit is Leonoor Begeer. Met haar kan ieder aangesloten lid bij de NeFUB terecht als deze zich niet prettig voelt hoe er met dit lid wordt omgegaan bij de vereniging, daarnaast kunnen leden bijhaar terecht met vragen of iets wel of niet klopt op het gebied van seksuele intimidatie. Dit geldt natuurlijk voor sporters, trainers, coaches, teambegeleiders en ouders. Leonoor is te bereiken op 0618707919 of via leonoor@kerntraject.nl.

Daarnaast kunnen betrokkenen altijd terecht bij de NOC*NSF hulplijn, deze is dag en nacht bereikbaar. Het nummer is 0900-2025590 (Ä 0,10 per minuut).

Wij helpen jullie als vereniging graag verder op weg door middel van een adviesgesprek. Neem hiervoor contact op met Robbert Weideveld (robbert@NeFUB.nl). 
WKdames2007Supporters
WKdames2010warmlopen
U19 team in Weissenfels1

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl