Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

Wat is Floorball?

Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels, een bank vol wisselspelers en je hebt floorball: de snelste teamsport ter wereld.

Hoewel veel floorballregels van ijshockey komen, speel je floorball in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks en een zachte plastic 'gaten'-bal. Floorball heeft maar weinig regels. Daardoor kan iedereen al meteen een aardig partijtje meespelen.

Floorball komt oorspronkelijk uit Zweden, maar is nu hard bezig heel Europa te veroveren. In Zweden, Finland, TsjechiŽ en Zwitserland staat floorball inmiddels in de top 10 van populairste sporten. In Nederland spelen nu meer dan 1000 mensen floorball.


5 spelers en een keeper

Een floorball team bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. floorball speel je met herenteams, damesteams, maar soms ook gemengd. Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continu mogen doorwisselen.

Uniek is vooral ook de keeper: die zit op zijn knieŽn en heeft geen stick. Zo kan hij het doel goed afschermen en gemakkelijker de bal vangen. In tegenstelling tot de veldspelers draagt de keeper beschermende kleding en een helm.


Floorball = snel

Zoals gezegd is floorball een snelle sport. De lichte plastic gatenbal gaat razendsnel over het veld. De beste spelers schieten harder dan 150 km/u.

Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven. Gelukkig heeft een team veel wissels. Je staat telkens ongeveer 2 minuten in het veld voordat je weer doorwisselt.

Floorball = veilig

suhv cartoon, chase (2 kb)De kunststof sticks, de lichte plastic 'gaten'-bal en het ontbreken van de body-check maken floorball een veilige sport.

Het is niet toegestaan om de stick boven de heup uit te zwaaien. Spelers krijgen dus niet zo gauw een klap van de stick. De lichte plastic bal is ook niet echt gevaarlijk. Kortom: zware blessures komen vrijwel niet voor!

Floorball = Doen!

Ook eens proberen? Dat kan natuurlijk.

 • Clinic of scholencompetitie Zit je nog op school, laat je gymleraar dan een keer een clinic aanvragen of schrijf een team in voor onze scholencompetities
 • Club Studeer je aan een hogeschool of universiteit? Kijk of er in jouw stad een club is. Informeer of de sportstichting/sportraad in jouw stad een cursus, instuif of introductie organiseert
 • Club of competitie Geen student meer? Kijk of er bij jou in de buurt een club is, of kom een keer kijken bij de competitie.
 • Club oprichten Zelf een club oprichten? Wij helpen je graag. Neem contact op met onze verenigingsondersteuners.

Floorball = unihockey?

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. In Nederland spreken we van Floorball.

Floorball kent verschillende varianten:

 • Grootveld: Een team bestaat uit vijf heren of dames en een keeper. Het veld is even groot als een zaalvoetbalveld.
 • Kleinveld met keeper (ook wel 'Zwitsers' of unihockey genoemd): Een team bestaat uit drie heren of dames en een keeper. Een veld is ongeveer de helft kleiner, de regels zijn vrijwel gelijk aan grootveld. 
 • Kleinveld zonder keeper: Een team bestaat uit vier veldspelers: (dames, heren of gemengd), zonder keeper. Het veld is ongeveer de helft kleiner en de regels zijn enigzins aangepast. 

De meeste clubs spelen floorball in een sporthal. Kleinveld kan je ook prima in een gymzaal spelen en is dus een ideale variant voor nieuwe verenigingen, jeugd of gewoon een leuk potje tussendoor.

Een impressie van een groot veld (een klein veld heeft vrijwel dezelfde indeling, maar is de helft kleiner):

floorball veld (3,6 kb)


Indeling

We werken met de volgende indeling:
 • Jeugd 6-7, 8-9, 10-11: kleinveld zonder keeper
 • Jeugd 12-13, 14-15, 16-17: grootveld met keeper
  Bij de jeugd spelen we mixed, dat wil zeggen jongens en meisjes bij elkaar.
 • Heren (vanaf 15 jaar): grootveld
 • Dames (vanaf 15 jaar) :grootveld
 • Senioren (vanaf 15 jaar): mixed kleinveld zonder keeper


 
WKdames2010Kijlstra
Goaliedames
ScheidsenJoostenBart

 © Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl